Rešili smo još jedan bjuti mit: Da li pasta zube zaista suzbija bubuljice?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešili smo još jedan bjuti mit: Da li pasta zube zaista suzbija bubuljice?

Dobra ideja ili ipak ne?

Sigurno ste mnogo puta od prijateljica i koleginica čule da na bubuljice stavljaju pastu za zube i da one, nekim čudom nestanu sutradan. Rešili smo da otkrijemo ovu misteriju!

Evo suštine: Izađe vam bubuljica, stavite malo paste za zube na nju pre spavanja i probudite se sa čistom kožom. Wow, magično!

- Paste za zube su obično punjene sastojcima za sušenje poput alkohola. - ističe dermatolog Mona Gohara, dr mr sa univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Jejl. Ako imate i najmanje znanje o svom licu i koži generalno, onda sigurno znate i da oni kao takvi ne podnose alkohol. Što nas dovodi do...

- Pasta za zube može biti izuzetno nadražujuća. Većina sadrži alkohol, mentol, sodu bikarbonu i hidrogen peroksid - svi oni će vam isušiti bubuljice, ali uz rizik da vam istovremeno iziritiraju kožu - kaže dr Gohara.

Na taj način koža proizvodi više ulja kako bi nadoknadila izgubljeno što dovodi do začepljenih pora, osipa i masne kože. Zabavno, zar ne?

Čak i da stavite samo malo paste na bubuljicu, ta gnojna mrlja se može proširiti i na ostatak kože, iritirajući je i potenicijalno uzrokujući još više akni na kraju. Osim toga, isušivanje bubuljice samo isušuje gornji sloj vaše kože, bez suzbijanja bakterija unutra. Sve u svemu, prilično loše rešenje.

Ako imate problem sa upaljenim aknama, nažalost, ne možete mnogo učiniti za njih površinski. Hidrokortizonske kreme mogu pomoći kod upala, dok lekovi na recept mogu u potpunosti rešiti vaš problem.

Najbolje je da se konsultujete sa svojim dermatologom, idite na tretmane lica, ali nikako ne koristite više pastu za zube za suzbijanje bubuljica i mitisera.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.