Pravimo posna jela  mleveni pasulj i voćna baklava VIDEO

Izvor: B92, 03.Dec.2021, 11:58

Pravimo posna jela " mleveni pasulj i voćna baklava VIDEO

Ukoliko postite ili jednostavno želite da "odmorite" malo od mesa, evo predloga...

Mleveni pasulj

Sastojci:


500-600 g pasulja

veća glavica crnog luka

glavica belog luka

lovorov list

2 suve paprike

mlevena crvena i tucana paprika

biber u zrnu

ulje

Priprema:

Pasulj dobro oprati i sipati malo vode da provri. Ocediti i oprati u hladnoj vodi. Naliti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pasulj, pa dodati iseckati crni luk, papriku, lovorov list, biber u zrnu kašiku maslinovog ulja. Pasulj kuvati dok se ne skuva i ostaviti s malo vode. Dobro ga izgnječiti, samleti ili štapnim mikserom izmiksati. U tiganj staviti ulja i iseckan beli luk i kašičicu brašna, pa kad luk dobije krem boju dodati mlevenu i tucanu papriku i odmah preliti preko pasulja. Posoliti i pobiberiti i dobro izjednačiti. Razliti u činije za serviranje.

Voćna baklava

Sastojci:

gotove kore

100 g seckanih oraha

1 veća ili 2 manje dunje

4 jabuke

1 vanil šećer

malo cimeta

100 g suvog grožđa u rumu

ulje za premazivanje

Za preliv:

300 g šećera

1 vanilin šećer

pola limuna na krugove

Priprema:

Jabuke i dunje izrendati, dodati 1 vanilin šećer i malo cimeta. Prvu koru premazati uljem, dodati drugu preko nje pa i nju premazati. Na dno staviti jabuke, pa na sredini jabuka pritisnuti prstima praveći "korito". U korito ubaciti suvo grožđe isceđeno iz ruma i 2 kašike seckanih oraha preko. Čvrsto uviti u rolnicu i ređati u podmazan pleh. Kad se sve utroši rolnice iseći na manje rolate. Premazati uljem. Peći na 200 stepeni C oko 40 min da lepo porumeni.

Dok se baklava peče napraviti sirup. U šerpicu sipati šećer, 100 ml vode, naseći pola limuna na kolutove i ostaviti da se ušpinuje. Pečenu, vruću baklavu preliti vrućim sirupom.. Služiti ohlađenu da lepo upije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.