Pet tajni Japanki zbog kojih se nikada ne goje i žive najduže od svih

Izvor: B92, 30.Sep.2018, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet tajni Japanki zbog kojih se nikada ne goje i žive najduže od svih

Japanke poslednjih 25 godina drže svetski rekord žena s najdužim životnim vekom, a u proseku žive 84,5 godina. Uz to, gotovo nikada se ne debljaju. Koja je tajna njihove dugovečnosti i mladolikosti?

Japanska spisateljica Naomi Morijama autorka je knjige "Japanke ne stare i ne debljaju se" ("Japanese Women Don’t Get Old or Fat") u kojoj su otkrivene tajne dugovečnosti i večne mladolikosti čudesnih Japanki. Žene u Japanu hrane se naročito zdravo, a japanska kultura nalaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << serviranje malih porcija. Njihova ishrana većinom se sastoji od ribe, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. Osim što je zdrava, sva ta hrana ima i „anti-age“ učinak zbog čega Japanke uvek izgledaju mladoliko. Naomi Morijama u knjizi otkriva 5 tajni Japanki koje se nikada ne debljaju i žive najduže:

1. Žene u Japanu gotovo uvek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilovane ribe, kašike riže, kuvanog povrća, supe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 posto od ukupne konzumacije ribe na svetu, a čine samo dva posto svetske populacije.

2. Hrana se lagano kuva ili griluje, a umesto hleba Japanke jedu rižu. Uobičajeni japanski doručak čine komad ribe, riža, tofu, alge, supa, mladi luk, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Rižu jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu. 3. Slatki dezerti su retkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvek je reč o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače – jednostavno su svesne posledica i štetnih nuspojava slatkog na zdravlje.

4. Roditelji uče svoje decu da jedu polako i da cene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune tanjir do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno.

5. Telesna vežba je deo dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pešačenju, zaključuje Naomi Morijama u svojoj knjizi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.