Parovi koji žele decu moraju da promene ove loše navike dve godine pre nego planiraju trudnoću

Izvor: B92, 27.Avg.2019, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parovi koji žele decu moraju da promene ove loše navike dve godine pre nego planiraju trudnoću

Parovi koji žele da začnu bebu moraju da promene način života mnogo pre nego što počnu da rade na bebi.

Tri meseca koliko se do sada savetovalo izgleda da nije bilo dovoljno vremena da se promene svakodnevne navike već treba početi dve godine pre početka procesa rada na bebi.

I muškarac i žena treba da se potrude da smršaju i dođu do zdrave težine. Treba da razmisle o prestanku ispijanja alkohola i uzimanju multivitamina pre nego što žena ostane u drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanju. Treba oko godinu dana ponekad da se par dovede u red i ima zdravu težinu. Promenama je potrebno i do sedam meseci da utiču pozitivno na ženske polne organe i jajne ćelije.

Parovi se najčešće venčaju, pa tek kada im lekari konstatuju da imaju problema sa začećem oni počnu da razmišljaju o tome da promene neke navike ne bi li bili plodniji, piše Dejli mejl (Daily mail). Najosnovnije promene, kao što je povećani unos vitamina D, zdrava ishrana i zdrava težina, mogu i te kako da utiču na plodnost. Jedan od desetorice muškaraca može da poveća svoju plodnost samo time što će početi redovno da vežbaju, jedu orahe, lisnato zeleno povrće i smanje alkohol.

Što se tiče žena, postoji očigledan dokaz da vitamin D koji se nalazi u masnoj ribi, crvenom mesu i nekim žitaricama mogu da im pomognu da ostanu trudne i da se embrion lakše pričvrsti za zid materice.

Pored vitamina D, treba povećati i unos joda, i omega-3 masne kiseline. Savetuje se mediteranska ishrana, kuvana jela, a mnoge žene kojima je teško da ostanu trudne imaju nizak nivo cinka i gvožđa u krvi.

Prekomerna težina kod žena negativno utiče na kvalitet jajnih ćelija. Smanjenje alkohola je veoma važno jer se unosom alkohola stvara otrovna sredina za jajne ćelije i onemogućuje se razvoj embriona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Parovi koji žele decu moraju da promene ove loše navike dve godine pre nego planiraju trudnoću

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Avg.2019

Tri meseca koliko se do sada savetovalo izgleda da nije bilo dovoljno vremena da se promene svakodnevne navike već treba početi dve godine pre početka procesa rada na bebi...I muškarac i žena treba da se potrude da smršaju i dođu do zdrave težine. Treba da razmisle o prestanku ispijanja alkohola...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.