PREDNOST ISTEZANJA: Samo PET minuta dnevno će vas PREPORODITI, a rešićete se i nekih RIZIKA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2018, 06:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDNOST ISTEZANJA: Samo PET minuta dnevno će vas PREPORODITI, a rešićete se i nekih RIZIKA!

Protegnite se!

Posledice sedenja su višestruke od bolova u kičmi i nogama, do povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti. Zato u toku dana izdvojte samo pet minuta za istezanje.

A post shared by Happy Yoga | Martine Shandles (@happyyoga_happyyou) on Apr 9, 2017 at 6:44pm PDT

Pomeranje u stolici, istezanje, može da smanji negativne posledice višesatnog sedenja - posledice su brojne, uključujući i ranu smrt.

Prema istraživanjima koja su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vršena među ljudima koji obavljaju poslove koji zahtevaju višesatno sedenje, istezanje može biti velika promena i dosta pomaže u očuvanju celokupnog zdravlja.

Prilikom sprovođenja istraživanja, stručnjaci su podelili učesnice studije u tri grupe: one koje se retko, umereno i često protežu. Istraživači su otkrili da je dugo sedenje (sedam ili više sati dnevno) povezano sa 30 odsto većim rizikom od smrti kod onih koji se retko kada protežu.

A post shared by Helena Gonzalez 🍓 "Fresita" (@fresihelen) on Feb 17, 2017 at 3:56pm PST

Drugim rečima, ti pokreti istezanja mogli bi donekle da ponište negativne efekte sedenja.

Ipak, pre nego što počnete da se besomučno protežete u stolici, imajte na umu da je ova studija ispitala samo uticaj na smrtnost. Višesatno sedenje i dalje povećava rizik od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolest.

Ukoliko dugo sedite, pravite česte pauze - po pet minuta na svakih sat vremena - i prošetajte kako bi se snizio nivo šećera u krvi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.