POČINJE NOVA ERA: Modna kuća Šanel prestaje da koristi krokodilsku i zmijsku kožu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Dec.2018, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČINJE NOVA ERA: Modna kuća Šanel prestaje da koristi krokodilsku i zmijsku kožu!

Doneli su nepovratnu odluku...

Francuska modna kuća Šanel objavila je u utorak da više neće koristiti kožu egzotičnih životinja u izradi torbi i ostalih proizvoda, što je naišlo na pozitivan odjek među aktivistima za zaštitu prava životinja.

Svi se sećamo Dženifer Lopez u ovom izdanju, a sada je Versaće predstavio NOVU verziju ove haljine!

- U budućim kreacijama nećemo više koristiti kožu egzotičnih životinja s obzirom na to da je sve >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << teže nabavljati kvalitetnu kožu na etički prihvatljiv način - pojasnio je modni direktor Šanela, Bruno Pavlovski.

Torbe, kaputi i cipele od zmijske, krokodilske i kože raža vrlo su skupi, a cene Šanelovih torbi od kože tih životinja navodno su dostizale cene i do devet hiljada evra.

NJENOJ LEPOTI SE SVI DIVE: Šarliz Teron uvek SIJA, a OVO su tajne njenog besprekornog IZGLEDA!

Have you heard? @CHANEL will stop manufacturing products made from snakes, crocodiles, lizards and other exotic skins. https://t.co/N9HxHX8yK4 pic.twitter.com/b0bwsis1Ej

— The Business of Fashion (@BoF) December 4, 2018

Sa Šanelove internet stranice uklonjene su fotografije torbi od kože pitona, iako se na Internetu mogu nabaviti polovne, po ceni većoj od 5.500 evra.

Šanelov dizajner, Karl Lagerfeld, izjavio je za modni časopis "Women's Wear Daily" da je francuska kompanija sama odlučila da odustane od upotrebe kože egzotičnih životinja umesto da ih na to prisile.

MODNI OKRŠAJ: Obe su se pojavile u srebrnim haljinicama, ali kojoj bolje stoji? (FOTO)

- Učinili smo to zato što se (zabrana) već oseća u vazduhu - rekao je Karl.

Aktivistička udruženja za prava životinja izrazila su zadovoljstvo odlukom francuske modne kuće. U udruženju PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) naglasili su da Šanel pruža primer drugim luksuznim brendovima.

Chanel to stop using crocodile, snake skin for fashion https://t.co/oTngQLPAOJ pic.twitter.com/r9pM2VHJQ9

— Dubai Informer (@Dubaiinformer) December 4, 2018

- Nije nimalo u trendu koristiti kožu ukradenu od mučenih životinja u izradi odeće i aksesoara - poručili su iz PETA-e.

- Nema sumnje da je krajnje vreme da sve kompanije, poput Luj Vitona, slede primer Šanela i da se okrenu inovativnim materijalima koji će brojnim životinjama poštedeti život i odvratiti od njih pretnju nasilne, bolne smrti - ističu u udruženju.

Iako su vodeći modni brendovi već izloženi snažnom pritisku da odustanu od upotrebe krzna, što su Guči, Armani, Versaće već učinili, Šanelova odluka o odustajanju od kože je bila potpuno neočekivana.

Kampanje protiv upotrebe kože krokodila i zmija nisu naišle na snažan odjek u javnosti kao one protiv krzna, a pojedini luksuzni brendovi grade farme životinja kako bi do kože došli na navodno etički prihvatljiv način.

Chanel Will No Longer Use Exotic Skins Like Snake in Their Designs on @TeenVogue https://t.co/mvBQyZd5xi pic.twitter.com/RHMakZ9UnT

— Avery (@AveryEliz) December 4, 2018

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.