PARALIZA ZBOG KONTRACEPCIJE: Nisam mogla da pomerim jezik! Pilule mi napravile pakao od života

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2018, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PARALIZA ZBOG KONTRACEPCIJE: Nisam mogla da pomerim jezik! Pilule mi napravile pakao od života

Nepovratno joj urušeno zdravlje

Pravu dijagnozu, ova nesrećna devojka, dobila je tek osam meseci od pojave prvih simptoma - akutna intermitentna porfirija. Radi se o genetskom poremećaju koji joj je oslabio imunološki sistem, a aktivirale su ga kontraceptivne pilule.

RAZBIJAMO MITOVE: Evo da li je dobro lečiti modrice ZALEĐENIM GRAŠKOM!

Katrina Parra nikada nije pomislila da bi joj kontraceptivne pilule mogle naneti toliko štete, ali one su zapravo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bile samo okidač. Ona je 26-godišnja fitnes instruktorka iz Venezuele koja je 2012. godine proživjela takav pakao da joj je to ostavilo traga na sposobnosti.

ŠTO STE SREĆNIJI, TO STE DEBLJI: Ljubavno zadovoljstvo utiče na kilažu, a evo i kako!

pic.twitter.com/HJ7SCF8qDx

— babura velika (@BaburaVelika) 15. октобар 2018.

Najpre je počela da oseća čudan bol u stomaku, poteškoće i konstantan nagon za povraćanjem. Do decembra iste godine postala je toliko slaba da je završila u bolnici sa dijagnozom trovanja krvi. U bolnici je provela dva meseca.

Izašla je iz bolnice naizgled izlčena, ali simptomi su nastavili da se pojavljuju. Lekari su bili očajni, koji god lek da su joj dali, pomoći nije bilo. Ddradili su mnoge testove, ali stanje je postajalo sve lošije.

pic.twitter.com/FH02XFBtg9

— babura velika (@BaburaVelika) 15. октобар 2018.

Katrina  je počela da povraća, halucinira, bol se više nije javljao samo u stomaku, već i u nogama. Počeli su da sumnjaju da se radi o psihičkom problemu. Savjetovali su njezinoj majci da bi joj kći trebala posjetiti psihijatra.

- Nije mogla da veruje što joj govore, naljutila se na njih. S obzirom da lekari nisu nikako mogli da postave pravu dijagnozu, a vreme je prolazilo, postala sam paralizovana, čak ni jezik nisam mogla da se pomeram. Vratili su me na intenzivnu negu - prisetila se Katrina i dodala da je sve vreme uzimala kontraceptivne pilule.

Pravu dijagnozu dobila je osam meseci od pojave prvih simptoma - akutna intermitentna porfirija. Radi se o genetskom poremećaju koji joj je oslabio imunološki sistem, a aktivirale su ga kontraceptivne pilule, prenosi Dejli Mejl.

I TO JE MOGUĆE: Evo šta znači kada je menstrualna krv CRNA!

U bolnici je gotovo niko nije posećivao jer su je čuvali od izloženosti bakterijama i virusima.

- Telo mi je bilo paralizovano i u užasnim bolovima koji su bili toliko jaki da su mi davali morfijum. Lekari su mi kasnije rekli da je intenzitet tih bolova sličan onom kod porođaja - opisala je najgore trenutke u životu Parra.

Dodala je kako je izgubila glas i nije mogla da pomera prste. Zbog toga je neko vreme odlazila kod logopeda i na fizikalnu terapiju.

- Bila sam prikovana za krevet pet meseci. Prvi put na fizikalnoj terapiji sam plakala, nisam mogla sama da stojim na nogama. Oporavak je bio spor. Dve godine, svaki mesec mi je dolazila medicinska sestra i davala terapiju - rekla je.

OTKRIVENA JAPANSKA TAJNA DUGOVEČNOSTI: Lekar (105) postavio 10 DRAGOCENIH pravila kvalitetnog života

Trebalo joj je dve godine da se potpuno oporavi. Sada, osim što više ne uzima kontraceptivne pilule, jako vodi računa da živi zdravo. U javnost je, kaže, izašla sa svojom pričom kako bi druge ljude upozorila na ovaj poremećaj.

- Nisam imala porfirijski napad već tri godine. Prsti su mi malo utrnuli, ali mi ne smeta, mogu normalno da hodam - dodala je.

- Akutna intermitentna porfirija, jetrena porfirija, nastaje uslijed manjka enzima porfobilinogen deaminaze. Manjak enzima se nasljeđuje od jednog roditelja, ali većina onih koji nasljeđuju to obilježje, nikad ne dobiva simptome. Akutna intermitentna porfirija pojavljuje se u ljudi svih rasa, ali je nešto češća u sjevernih Europljana - pojašnjeno je u MDS medicinskom priručniku za pacijente.

ZAČINI KOJI ČUVAJU ZDRAVLJE: Uz ove dodatke OJAČAĆETE imunitet i svako jelo OBOGATITI ukusom!

- Da se poremećaj aktivira i pojave simptomi potrebni su drugi uzročnici - lekovi, hormoni ili prehrana. Do napada mogu dovesti mnogi lekovi uključujući barbiturate, lekove protiv epilepsije (antiepileptici) i sulfonamidske antibiotike - stoji u priručniku.

- Simptome mogu ubrzati hormoni kao što je progesteron i srodni steroidi, kao i prehrana s malo kalorija i dijeta s malo ugljenih hidrata, ali i velike količine alkohola. Katkada su upleteni i stres kao posledica infekcije, druga bolest, hiruški zahvat ili psihološke smetnja - pojašnjeno je.

Saznajte kako se pravilno jede NAJBOLJI PRIRODNI ATIBIOTIK, a šta nikako ne smete da radite sa njim

Simptomi se pojavljuju u napadima koji traju po nekoliko dana ili čak duže, a pojavljuju se nakon puberteta i češći su kod žena nego kod muškaraca.

- Kod nekih žena napadi se razviju u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Najčešći je simptom bol u stomaku. Bol može biti tako jak da lekar može pogrešno da pomisli da je potrebna operacija stomaka. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, zatvor ili proliv kao i naduvenost stomaka. Može biti zahvaćena bešika što uzrokuje smetnje pri mokrenju. Za vreme mapada česti su i ubrzani rad srca, visok krvni pritisak, znojenje i nemir - objašnjeno je u priručniku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.