Ovako su nekada bogataši ukrašavali svoju odeću, danas je to zanat koji Aktiv žena želi da očuva

Izvor: Megafon.co, 05.Okt.2018, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako su nekada bogataši ukrašavali svoju odeću, danas je to zanat koji Aktiv žena želi da očuva

„Ovo je zlatovez, tradicionalni zanat još od pre 17, 18. veka, kada su ljudi počeli svoju odeću da ukrašavaju. Zlatovez se najpre koristio za ukrašavanje odeće velikoposednika, bogataša. A zatim se to primenjivalo i na odevnim predmetima siromašnih“ – uvodi nas u priču Ljubinka Stanišić iz niškog Aktiva žena.
Kako se radi zlatovez i zašto u početku nije bio praktičan za odeću, saznajte u videu ili u Kući starih zanata na Panteleju u Nišu koja funkcioniše >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << od 2010. godine. U njoj se mogu naći najrazličitiji zanati kao što su čipkarstvo, pletenje, zlatovez, vez, slikanje na svili ili staklu, terzijski zanat, drvodeljstvo itd.

Novinari: Jovana Đorđević, Katarina Mladenović
Kamera,: Jovana Đorđević
Montaža: Sonja Urošević
Muzika: Cubic Z – Diamond Ortiz
*Ovaj prilog nastao je u okviru projekta „Kuća starih zanata – mesto za osnaživanje savremenih žena“, koji sufinansira GO Pantelej kroz Konkurs o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja na teritoriji GO Pantelej u 2018. godini.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.