Otkrivamo: Šta je MALIGNA HIPERTENZIJA i kako je sprečiti?

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2020, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivamo: Šta je MALIGNA HIPERTENZIJA i kako je sprečiti?

Nije na odmet znati.

Ako ste do sada čuli da je srce jedini organ koji ne može da oboli od raka, dobili ste pogrešne informacije. Ova vrsta kancera je izuzetno retka ali nije i nemoguća.

Većina slučajeva raka srca nastaje kao posledica metastaze malignih ćelija iz drugih organa, najčešće iz pluća, jetre i želuca.

Kancerogeni tumori koji se razvijaju na području srca najčešće se nazivaju sarkomima mekog tkiva, ali dobra vest je da u većini slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovi tumori su benigni.

Jedna od negativnih posledica ove vrste kancera jeste i izuzetno visok krvni pritisak (više od 180/110 mmHg), koji se najčešće naziva i malignom, odnosno zloćudnom hipertenzijom ili hipertenzivnom krizom.

Ovako visok pritisak je najčešći pokazatelj pojave raka srca, jer dovodi do oštećenja jednog ili više organa. Istraživanja su pokazala da više od 60 odsto slučajeva kancera krvnog pritiska ima smrtni ishod.

Prevencija ove vrste kancera zapravo je ista kao i kod drugih vrsta malignih oboljenja. Preporučuje se visok unos svežeg voća i povrća, a koji takođe deluju na problem sa pritiskom.

Simptomi zloćudnog pristiska ne javljaju se uvek, ali najčešće se ispoljavaju kroz glavobolje (92 odsto slučajeva), slabost, oslabljeni vid, zadihanost i opšti osećaj malaksalosti zbog smanjene funkcije bubrega. Takođe, primećeno je da je većina osoba koja ima zloćudnu hipertenziju i ranije patila od povišenog pritiska.

Najvažnije u ovoj situaciji jeste sniziti pritisak, kako ne bi došlo do daljeg oštećenja organa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.