Osnovni recept za palačinke iz 1967. godine

Izvor: B92, 13.Jun.2021, 09:03

Osnovni recept za palačinke iz 1967. godine

Da li ste među onima koji palačinke prave "od oka"? Da li dok pravite smesu, bez preciznih mera, dodajete brašno, vodu i mleko dok ne dobijete željenu gustinu smese? Postoji osnovni recept sa tačnim merama.

U "Savremenom kuvaru" iz 1967. godine, koji na više od 1000 strana daje 3200 recepata, naveden je recept za palačinke sa tačnim merama. Zanimljivo je da se, prema ovom receptu, u smesu ne dodaje kisela voda, niti obična voda.

Za 16-20 palačinki: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

300 gr brašna

4 dcl mleka

2 cela jajeta

1 žumance

1 kašika finog ulja

so

Priprema je ista kao i danas:

Razmutiti brašno, mleko, jaja, ulje i so u glatko, ujednačeno testo. Sipati po kašiku - dve testa na zagrejan podmazan tiganj, razliti ga ravnomerno po celoj površini i peći palačinke sa jedne i druge strane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.