Ona ima 16 godina, ali i progeriju: Tinejdžerka za godinu dana ostarila 30 godina FOTO

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 12:02

Ona ima 16 godina, ali i progeriju: Tinejdžerka za godinu dana ostarila 30 godina FOTO

Raizel Grejs Kalago (16), lepa je tinejdžerka sa Filipina. Međutim, prošle godine počela je da preko noći dobija bore, a za samo godinu dana "ostarila je" nekoliko decenija. I dalje ide u srednju školu, ali kada se pojavi na ulici, svi misle da je u pedesetim godinama.

"Promene su počele da se dešavaju prvo u vidu osipa ispod vrata i lica. Bolelo me je na dodir. Onda, kada bi se osip povukao, ostale bi bore. Obilazili smo sve moguće lekare ali niko nije imao pojma šta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mi se dešava", kaže Raizel.

Konačno su u jednom trenutku došli do stručnjaka koji je otkrio da je u pitanju ekstremno redak poremećaj po imenu progerija ili Hačinson-Gilford sindrom.

"I dalje sam mlada, a izgledam kao starica i sa tim moram da se pomirim. Ljudi često misle da sam starija od svoje majke, ona je izrazito mladolika", kaže Raizel.

"Pošto se sve dešavalo u vreme pandemije, nosila sam masku pa mi je bilo malo lakše. Ne mogu da se pomirim sa svojim stanjem, stid me je da izlazim i zato i dalje nosim masku i ne planiram da je skinem. I komšiluk me pita šta mi se desilo, a ja prosto ne mogu više da odgovaram na ta pitanja. Samopouzdanje mi se potpuno srozalo i plašim se da nikad neću moći da izgledam kako sam izgledala", očajna je ova tinejdžerka.

Trenutno na celom svetu ima oko 200 dijagnostikovanih slučajeva progerije.

"Za tu bolest i dalje nema leka, tek se istražuje", kaže dr Džejms Jang, koji joj je i identifikovao bolest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.