Obratite pažnju na znake: Šta je postporođajna depresija?

Izvor: B92, 06.Mar.2021, 01:39

Obratite pažnju na znake: Šta je postporođajna depresija?

Potraga za mladom majkom Anom B. iz Vrčina, okončana je tragično. Prema prvim informacijama, patila je od postporođajne depresije

Mlada majka Ana B. iz Vrčina nestala je u četvrtak između 11 i 12 časova, pošto je ujutru uspavala decu, i u bademantilu, helankama i patikama, bez telefona i dokumenata, izašla iz kuće. Ana je bila majka dvoje dece, a drugo dete rodila je pre samo 20 dana. Njeno telo, posle potrage, pronađeno je juče u popodnevnim satima. Prema prvim informacijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << patila je od postporođajne depresije.

Ovaj tragičan događaj ponovo je pokrenuo temu postporođajne depresije i važnosti pisanja o njoj. Važnosti da se kod svih porodilja na vreme prepoznaju elementi depresije i pravovremeno reaguje.

Postporođajna depresija je mentalni poremećaj koji može da se javi posle porođaja i prema nekim istraživanjima, kod čak 80 odsto žena javi se depresija, u blažem ili jačem obliku. Ovaj vid depresije karakteriše intenzivno osećanja tuge, nemoći i beznadežnosti. Često ova osećanja, koja majka, ne očekuje i ne može da razume ili prihvati, prati osećanje krivice, stida, pa i samoprezira.

Trudnoća, pa i porođaj, dovode do značajnih hormonskih promena kod majke, prisutni su i akutni umor, zbunjenost, očekivanja i pritisci koji dolaze od drugih. Kada je reč o emotivnim problemima, treba razlikovati postporođajnu tugu ili tzv "Bejbi bluz" i postporođajnu depresiju.

1.Postporođajna tuga je stanje zabrinutosti, tuge, iscrpljenosti, osećaj gubitka kontrole nad emocijama, preplavljenost obavezama. Ovo stanje se javlja kod velikog broja majki, čak 80%, ali je ono blago i prolazno, i simptomi spontano prolaze prilagođavanjem novim uslovima.

2.Postporođajna depresija traje duže, simptomi su intenzivniji i zahtevaju stručnu pomoć. Karakteristični su problemi sa spavanjem, promene raspoloženja, apetita, intenzivna tuga, beznadežnost, praznina, često plakanje, sumnja usmerena na sebe, preterana briga pa čak i razmišljanja o samoubistvu. Važno je znati da se postporođajna depresija može dogoditi bilo kome!

Ukoliko simptomi depresije traju duže od dve nedelje, važno je zatražiti stručnu pomoć i obratiti se psihologu, psihijatru ili psihoterapeutu. Nekada je dovoljno i kratko psihološko savetovanje, nekada je potrebno uzimati prepisane lekove. Pored stručne pomoći, važan je kontakt i podrška članova porodice i prijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.