OVE NAMIRNICE imaju mnogo VIŠE ŠEĆERA NEGO ŠTO SMO MISLILI: Godinama živimo u zabludi...

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2021, 07:28

OVE NAMIRNICE imaju mnogo VIŠE ŠEĆERA NEGO ŠTO SMO MISLILI: Godinama živimo u zabludi...

Potrudite se da ih što manje unosite

Šećer je najomraženiji kad je u pitanju zdrava ishrana, a nažalost često ga unosimo u većim količinama nego što stručnjaci preporučuju. Takva praksa može ugroziti naše zdravlje i uticati negativno na naš metabolizam. Zato je važno da znamo koje namirnice kriju u sebi veće količine šećera.

Ako nastojite da jedete zdravo i uravnoteženo, izuzetno je važno da izbegavate prisutnost ovih proizvoda u svakodnevnoj ishrani, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a naručito u ishrani male dece. Njima u ovoj fazi života postavljate temelje za navike u ihrani u budućnosti.

Tečni jogurt

Jogurt je jedna od najkvalitetnijih namirnica. Sadrži proteine od visoke vrednosti i nosi veliku količinu važnih minerala, kao što je kalcijum. Izvor je probiotika, živih bakterija koje štite naša creva.

Međutim, najbolji jogurt najčešće nije onaj koji se prodaje u supermarketima, već prirodni u koji nije dodat šećer. Većina jogurta koji su nama dostupni ima dodate šećere, posebno tečni jogurt.

Voda s ukusom

Voda je najbolje piće i nezaobilazna je svima koji paze šta unose u svoje telo. Ali važno je naglasiti da to važi za mineralnu vodu, a ne varijante s ukusima. Takve vode su pune dodatog šećera ili veštačkih zaslađivača.

Tost hleb

Uopšteno, hleb je namirnica bogata ugljenim hidratima, a često je napravljena od rafiniranog brašna. Ovo ga čini proizvodom s visokim glikemijskim indeksom. Često proizvođači dodaju još šećera da poboljšaju ukus i teksturu, poesebnog kod tost hleba.

Sos od paradajza u tetrapaku

Pradajz je namirnica puna antioksidansa, a od ostalih elemenata ističe se likopen. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale koji se akumuliraju u tkivima, sprečavajući razvoj brojnih hroničnih bolesti.

Međutim, sosevi od paradajza u tetrapaku mogu imati previše dodatih šećera, koji neutraliziraju kiselost i poboljšavaju ukus. Naravno, rezultat je namirnica nepoželjna u svakodnevnoj ishrani.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.