OVAJ KOLAČ SE OBAVEZNO PRAVI NA PETROVDAN: Za njega se koristi posebna vrsta jabuka (RECEPT)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2022, 23:05

OVAJ KOLAČ SE OBAVEZNO PRAVI NA PETROVDAN: Za njega se koristi posebna vrsta jabuka (RECEPT)

Morate ga napraviti, preukusan je!

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja, jedan od njih je i priprema posebnog kolača.

Kolač koji se pravi za Petrovdan pravi se od posebne vrste jabuka - petrovača za koje se ranije verovalo da se do Petrovdana ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve.

A >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i na ovaj praznik se u nekim krajevima Srbije jabuke nose na poklon prvim susedima, a neki ih nose i u crkvu na osvećenje. U nekim krajevima deca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće i domaćini im dele darove.

Za ovaj kolač od jabuke potrebno vam je:

Priprema:

Očistite jabuke i izrendajte. Uzimajte po 3 kore. Svaka kora treba da se poprska sa malo ulja i po njoj posuti malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe. Na treću koru stavite rendane jabuke i malo ih poprskajte sa uljem, pospite malo cimeta, jednu kašiku griza i 2 pune kašike šećera. Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.

Ne morate da uvijate, ako vam je lakše možete i da jufke uvijate. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 200-220 stepeni. Ako volite posle možete da ih zalijete šerbetom ili samo da pospete šećerom u prahu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.