ODMAH SE OBRATITE LEKARU: Ukoliko vam često izlaze nove MODRICE praćene ovim PROMENAMA potražite pomoć

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2021, 21:10

ODMAH SE OBRATITE LEKARU: Ukoliko vam često izlaze nove MODRICE praćene ovim PROMENAMA potražite pomoć

Reagujte na vreme.

Ukoliko često primećujete nove modrice na nogama, razlozi mogu biti različiti, a vi u ovom slučaju obratite pažnju na propratne simptome i u slučaju da su praćene bolovima i nekim sličnim zdravstvenim tegobama, kao što je natečenost nogu, obavezno se obratite pažnju.

Međutim, nije uvek u pitanju ozbiljniji zdravstveni problem i nekada je razlog nastanka modrica znatno bezazleniji.

Trening

Dizanje tegova je sekundarni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razlog za modrice. To znači da su vaše krvne žile već slabe i fizička aktivnost daje samo poslednji dodir. Međutim, previše fizičke aktivnosti može dovesti do oštećenja i najzdravijih kapilara. Na primer, trening sa tegovima za koji još niste spremni može biti opasan.

Čak i deca mogu dobiti takve modrice, jer su pretrpane školske torbe koje se jedva podižu danas prilično česte. Smatra se da takve modrice nisu vrlo opasne, ali to je dokaz činjenice da preterujete.

Uzimanje lekova

Uzimanje određenih lekova koji utiču na krv može dovesti do pojave modrica koje mogu varirati od gotovo nepostojećih do prilično ozbiljnih. Većinu vremena uzrokuju ih antidepresivi, analgetici, protuupalni lekovi, lekovi koji sadrže gvožđe ili antiastmatični lekovi.

Najčešći lek koji krv čini tečnijom i može dovesti do modrica je aspirin. Ako ste primetili vezu između uzimanja lekova i upale na koži, trebali biste posjetiti svog lekara. Može biti da ćete morati prestati uzimati lek kako biste izbegli unutrašnje krvarenje.

U ovom slučaju posetite lekara.

 Varikozu, Willebrandovu bolest, trombocitopeniju ili leukemiju koju često uzrokuju problemi s cirkulacijom krvi.

Ne odgađajte posetu lekaru, posebno ako ste primetili druge zabrinjavajuće simptome: bol i otečene noge, krvarenje desni, male kapilarne mrlje na telu ili krvarenje iz nosa.

Starenje

Tužni, ali prirodni razlog, prema lekarima, su godine. Vaskularni sistem slabi s godinama i tkiva gube svoju elastičnost. Trebali biste primetiti da se takve "starosne" modrice uglavnom pojavljuju na nogama. Ali pojavljuju se zbog čak i najslabijeg udara koji mlada koža ne bi ni "primetila".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.