Izvor: Lepota i zdravlje, 04.Avg.2021, 17:02

Nutricionistkinja otkriva zašto ništa ne izbacuje iz ishrane

Nutricionistkinja otkriva zašto ništa ne izbacuje iz ishrane

Izbacivanje iz ishrane određenih grupa namirnica veoma je popularno poslednjih godina. Mnogi su uvereni da je upravo to pravi put do zdravije ishrane. Ali da li je zaista zdravo – i na duže staze održivo – potpuno se odreći: ugljenih-hidrata, mlečnih proizvoda, glutena, mesa, jaja… Ovo pitanje postavili smo nutricionistkinji Mariji Đurković. Piše: Marija Đurković Ne izbacujem iz ishrane ništa, ni sebi, ni svojim klijentima. Postoje namirnice koje jedem češće i koje su deo moje >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << svakodnevne ishrane, a postoje namirnice i obroci koji su „za ponekad“. Na mom svakodnevnom jelovniku nalaze se: Žitarice (najčešće koristim ovsene pahuljice, proso, palentu, integralni hleb, pirinač, integralnu testeninu…) Mlečni proizvodi i zamene (nemasni sirevi, ponekad feta sir, kiselo mleko, jogurt, biljna mleka). Lično nisam ljubitelj kefira, ali je i on odličan izbor! Mleko retko pijem, jer me ponekad nadima. Meso, riba, jaja (ribu jedem 1-3 puta nedeljno – najčešće losos, pastrmku, skušu, tunjevinu u salamuri). Od mesa najčešće piletina i junetina. Jaja u svakom obliku obožavam. Voće i povrće (uglavnom jedem sve vrste voća i povrća). Nisam ljubitelj dinje i cvekle, ali su zdrave. Orašasti plodovi i hladno ceđena ulja. Pročitajte i… Evo kako izgleda dnevni meni nutricionistkinje Marije Đurković Namirnice/obroci koje jedem ponekad: Kada sam u krugu porodice, prijatelja, i za neke posebne prilike, na mom jelovniku se nađe i pizza, ponekad burger, i naravno, poneki kolač. Nikog nije jedan obrok učinio gojaznim, tako da je posle takvih obilnijih ručkova/večera bitno jedino to da se što pre vratite svom redovnom/svakodnevnom režimu. I da to zaista bude ponekad, a ne svaki dan. Dakle, izbacivanje iz ishrane čitavih grupa namirnica, nije rešenje.   View this post on Instagram   A post shared by Marija Djurković (@nutricionista_mara) Zašto ništa ne izbacujem iz ishrane Svaka grupa namirnica bitna za naše zdravlje i organizam. Naravno, tu je i psihološki efekat – kada se čoveku nešto zabrani, on još više žudi za tom hranom. Ono što je takođe bitno, jeste individualni pristup i da naučimo da slušamo svoje telo. Nekome će možda smetati laktoza iz mleka, nekome gluten, ali treba pažljivo pristupati izbacivanju tih namirnica, i nadoknaditi ih drugim, kvalitetnim namirnica. Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu. via Marija ĐurkovićThe post Nutricionistkinja otkriva zašto ništa ne izbacuje iz ishrane appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.