Normalno je da dobijete nekoliko kilograma u trudnoći, a evo i koliko

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2019, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Normalno je da dobijete nekoliko kilograma u trudnoći, a evo i koliko

Nije na odmet znati.

Zdrava i balansirana ishrana pomoći će da beba dobije dovoljno nutrijenata, koji su joj potrebni za zdrav razvoj.

Iako trudnice treba tokom trudnoće da unose nešto više kalorija nego inače, zaista ne treba da jedu za dvoje. Prosečnoj, zdravoj trudnici je potrebno da unese oko 300 kalorija više dnevno, u odnosu na kalorije koje je unosila pre trudnoće. To će joj pomoći da u trudnoći zadrži zdravu telesnu težinu.

Naravno, uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je najbolje da sa lekarom razgovarate i pitate ga koliko bi bilo preporučljivo da dobijete kilograma tokom trudnoće u vašem konkretnom slučaju.

Međutim, opšta preporuka je da žena koja je imala prosečnu težinu pre trudnoće, tokom tih devet meseci ne bi trebalo da se ugoji više od 10 do 13 kilograma. Žene koje su imale višak kilograma pre trudnoće, ne bi trebalo da dobiju više od sedam do 11 kilograma za celu trudnoću.

Generalno, uobičajeno je da se trudnice ugoje kilogram-dva u prva tri meseca trudnoće, i oko pola kilograma svake naredne nedelje do kraja trudnoće.

Kod žena koje nose blizance ne preporučuje se da dobiju više od 15 do 20 kilograma tokom trudnoće.

Kada je reč o gojenju u trudnoći, nije poenta u izgledu, već je stvar u tome da preterano gojenje nije dobro za zdravlje ni majke ni bebe. To je posebno važno kod blizanačke trudnoće, jer preterano gojenje može znatno da smanji kilažu beba.

Da se ne biste preterano ugojili, preporučljivo je da jedete pet-šest malih obroka dnevno, kada vam se nešto gricka uzmite voće, povrće ili malo orašastog voća i dosta se krećite.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.