Nisu bapske priče: Ako dojite, ovih nekoliko stvari bi trebalo da izbegavate

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2019, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisu bapske priče: Ako dojite, ovih nekoliko stvari bi trebalo da izbegavate

Majke moraju da žrtvuju mnogo toga.

Pedijatar dr Nataša Bargert objašnjava da lekari dojiljama savetuju da izbegavaju neke stvari zbog toga što ili otežavaju proizvodnju mleka ili utiču na kvalitet.

Pa sasvim je logično – ako vi pijete, alkohol može lako da završi u mleku koje beba jede.

Ipak, dr Bargert objašnjava da ako popijete čašu vina, u telu će se već za nešto više od sat vremena smanjiti količina alkohola, a isto važi i za mleko.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Kada je reč o lekovima za alergijske reakcije, doktorka ističe da su to većinom slučajeva antihistaminici.

Najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom jer neke pilule za kontracepciju, posebno one koje sadrže progesteron i estrogen, mogu da smanje proizvodnju mleka.

Kofein neće naškoditi bebi, ali može da ima efekat na nju.

- Neke mame kažu da primećuju nervozu kod beba nakon što one, mame, popiju kafu pa kofein stigne do bebe. Druge kažu da ne primećuju nikakve promene, a sve zavisi od toga kako bebin metabolizam reaguje na kofein - kaže doktorka poručujući da prosto pratite ponašanje svoje bebe i utvrdite ima li reakcije.

-Neke majke odlučuju da ne doje svoju bebu zbog toga što su pušači. Ja ih ipak ohrabrujem da doje i da usput pokušaju da ostave cigarete. Nema kontraindikacija, a dojenje dokazano štiti bebu od drugih problema koji bi mogli da se jave - kaže ginekolog dr Šarman Rid.

Bargertova kaže da slobodno pijete jogurt i slične proizvode i da je dobro da beba na taj način dođe u kontakt sa proizvodima koji mogu da izazovu alergije.

Iako neki tvrde da crni luk kvari ukus mleka, dr Rid kaže da to nikako nije štetno za bebu i da će se ona prilagoditi ukusu mleka.

Ukoliko dojite, najbolje bi bilo da se pre uzimanja bilo kojeg leka konsultujete sa svojim lekarom.

Daleko od toga da ne smete da trenirate ako dojite bebu, ali možda ne bi trebalo da preterujete. Dr Rid naglašava da je važno da unosite dovoljno tečnosti ako vežbate, ali i da se dobro hranite kako biste nadoknadili nutrijente koje potrošite tokom treninga.

Ona poručuje i da slušate svoje telo i da malo smanjite intenzitet treninga ukoliko primećujete da se smanjuje proizvodnja mleka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.