Nevera kao put ka iskrenijem odnosu: Prevario je? Kako dalje s njim?

Izvor: B92, 15.Sep.2018, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevera kao put ka iskrenijem odnosu: Prevario je? Kako dalje s njim?

Kada sam čula da ga je prevarila, uopšte se nisam začudila. Bilo je očekivano, jer su želje odavno postale samo "puste želje", vera u bolje sutra najveća fantazija. Ono što je iznenadilo je da su, ipak, odlučili da ostanu zajedno. Još više je začudilo da je njen život posle pomirenja postao pakao. Jovana Jestrović, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima "Harmonija" kaže za portal "Super žena" da iako mnogo pažnje usmereno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na onog ko je doživeo prevaru, nije lako ni osobi koja je prevarila i da se i ona nosi sa nekim svojim procesima i osećanjima.

Da, ona je prevarila svog dugogodišnjeg partnera i njen život je bio najbliže moguće verziji pakla na Zemlji. Proveravao je na svakom koraku, preturao po telefonu i nije krio šta je uradila. Mesecima je zlostavljao u krevetu, morala je da trpi bez presedana jer je želela da joj oprosti. On je bio povređen, ali je posto agresivan iu nametljiv, sve što do tada nije bio.

Iako ovo deluje na prvu loptu neverovatno, u partnerskim odnosima svaka priča je za sebe i ne treba verovati da su neke stvari nemoguće.

Prevara je uvek osetljiva tema i bolna tačka za sve učesnike i tu nema pravila. Baš kao i u ljubavi.

Jovana Jestrović, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima "Harmonija" objašnjava da ono što se pokazalo kroz praksu, ali i kroz istraživanja, jeste da se zapravo vrlo malo ljudi odluči da prizna prevaru samoinicijativno. Priznanje obično sledi nakon duge sumnje i ispitivanja od strane partnera, a neretko i tek nakon što se partner sam uveri da se prevara dogodila ili sazna to od nekog drugog.

"Puno je onih koji govore o tome da su mislili da će biti lakše ako ne priznaju i nastave gde su stali. Oni koji priznaju pak, govore o olakšanju nakon priznanja, ali i o strahu koji ih je mučio i blokirao u priznanju preljube. Ukoliko se posmatra u kontekstu odnosa, prevara se javlja uglavnom kada jedan ili oba člana para nisu zadovoljna nekim aspektom njihovog funkcionisanja. Stoga je važno raditi na kvalitetu partnerskog odnosa i potražiti pomoć ukoliko ne znamo sami da izađemo na kraj sa tim. Ukoliko se to dogodi pre preljube, svakako će rad na odnosu biti manje zahtevan i iscrpljujući za oba partnera. Naravno, ovde govorim o odnosima u kojima članovi para žele da ostanu zajedno. Partneri koji žele da prekinu odnos, uglavnom to priznaju, a na terapiju se javljaju puno ređe, najčešće u oblasti traženja pomoći oko razvoda i odnosa sa detetom/decom tokom tog procesa", kaže naša sagovornica.

Najefikasniji način rada sa parovima koji se odluče da ostanu zajedno nakon prevare je rad sa parom na unapređenju njihovog odnosa. Ipak, ono što je svakako važno jeste dati na važnosti prevari i razumeti da partner koji je prevaren zaista prolazi kroz neku vrstu traumatskog iskustva, te ne minimizirati njegova osećanja.

"Prvi period nakon prevare ova osećanja su veoma intenzivna, te kao reakcija na njih dolazi do vređanja partnera, što je potpuno očekivano. Takođe, kada je prevara veoma sveža, ili je pak prevareni to saznao tako što je sam video ili saznao od nekog drugog, a ne svog partnera, ova osećanja su intenzivnija, te u najvećem broju slučajeva ne možemo očekivati da ovakve reakcije izostanu. I pored toga, važno je napomenuti da u situaciji u kojoj je došlo do prevare nije lako ni osobi koja je prevarila, te da se i ona nosi sa nekim svojim procesima i osećanjima, te bi pokazivanje želje da se to razume svakako ostvarivalo bolje efekte od ophođenja prema toj osobi kao manje vrednoj", objašnjava terapeutkinja.

Potpuno suprotno očekivanjima, puno je parova koji nakon prevare uspeju da se vrate na prethodno funkcionisanje, ili čak unaprede svoj odnos. Prevara postaje alarm da je potrebno raditi na odnosu, te ako su oboje motivisani ovo je svakako kriza koja se može prevazići i iz koje mogu imati i neku dobit.

"Ovo se pokazalo u praksi ali nikako, ali nikako ne znači da je potrebno prevariti partnera da bi odnos postao bolji. Ideja jeste biti svestan postojanja problema u odnosu i raditi na njima pre nego što dođe do preljube", zaključila je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.