Namirnice za koje ste mislili da GOJE! Možete ih jesti do SITOSTI, ali postoji jedna CAKA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Nov.2018, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namirnice za koje ste mislili da GOJE! Možete ih jesti do SITOSTI, ali postoji jedna CAKA!

Bez brige!

Namirnice za koje ste mislili da goje, zapravo su zdrave i mogu vam pomoći da u toku dijete duže ostanete siti. Tako je recimo sa kikirikijem koji će vas zasititi i pružiti vašem telu neophodne i zdrave masti. Ipak, znajte da kikiriki i namirnice o kojim ćemo govoriti možete jesti kao obrok ili užinu, ali ne i nakon obilnog ručka. U tome je tajna.

Masti su neophodne za naš razvoj, čine da nam je toplo, obezbedjuju nam energiju i neophodne su za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << moždane funkcije. One predstavljaju kombinaciju zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.

Zasićene masti se većinom nalaze u jajima, mesu, mlečnim prizvodima. Ukoliko ih uzimate u velikoj količini mogu da vam štete.

Loše masti sadrže trans masne kiseline. One podižu nivo lošeg holesterola, bolesti srca i krvnih sudova, razlog su gojenja i dijabetesa. Trans masne kiseline se nalaze u prženoj preradjenoj hrani, lošim grickalicama.

Nezasićene, zdrave masnoće treba da konzumirate svaki dan i nalaze se u brojnim namirnicama. Zdrave masnoće dobro utiču na mozak, kosu čine sjajnijom, podmladjuju kožu, poboljšavaju kardiovaskularni sistem. Nalaze se u biljnim proizvodima, maslinovo, laneno, sojino ulje. Takodje ih ima u orašastim plodovima, poput oraha, lešnika, badema, u ribi. Ovo su namirnice koje ubijaju glad, a pomažu kod mršavljenja.

Zdrave masti mogu biti mononezasićene i polinezasićene.  Monozasićene masti se nalaze u orašastim plodovima i avokadu, dok se polinezasićene masti nalaze u ribi.

Uvrstite u prehranu namirnice koje sadrže dobre masti. Loše masti nisu štetne u malim količinama, zato treba voditi računa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.