Najveći neprijatelj libida: Stručnjaci savetuju kako da vratite strast u spavaću sobu

Izvor: B92, 27.Feb.2020, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći neprijatelj libida: Stručnjaci savetuju kako da vratite strast u spavaću sobu

Stres može da upropasti vaš seksualni život, čineći ga teškim, bez želje da nastavite ili uživate u bilo kakvoj intimnosti, ali postoje načini da povećate libido i pokrenete svoj seksualni nagon bez medicinskih intervencija, kaže Kil Bjukenan, ekspert iz Toronta.

"Najveći ubica libida je stres!"

"Ako je vaše telo pod stresom, poslednja stvar do koje vam je stalo je seks", kaže Bjukenen za Globalnews.

Stres povećava lučenje hormona kortizola >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u telu, što utiče na suzbijanje nužnih hormona za intimne odnose i dovodi do pada seksualne želje, odnosno libida, objasnio je on.

Studija, koju je prošle godine objavio BodyLogicMD, otkrila je da se 51odsto ispitanih suočava s fenomenom "mrtvih spavaćih soba" usled stresa zbog posla.

"Mrtve spavaće sobe" ukazuju na partnerske odnose bez seksa koji mogu da traju od nekoliko meseci do nekoliko godina.

"Manjak komunikacije među partnerima može da pveća stres u krevetu, a mnogi postaju dodatno anksiozni ako njihovo samopouzdanje nije na visokom nivou", kaže psihoterapeut Hider Kent.

"U većini slučajeva, uzrok stresa nisu samo loši intimni odnosi ili njihov nedostatak, već nešto mnogo veće. To može da bude manjak povezanosti s vašim partnerom, anksioznost, depresija ili nešto drugo", objašnjava ona.

Povećajte seksualnu želju i pobedite stres

"Sa stresom ćete lakpe da se izborite ako ste bolje povezani s vašim partnerom", kaže Suzan Velentajn, takođe psihoterapeut iz Toronta. Dogovarajte dejtove u spavaćoj sobi barem jednom nedeljno i nemojte da kršite dogovore. Takođe, radite na tome da u fizičkom smislu budete više povezani tokom dana, kao na primer da se često grlite, savetuje ona.

Osim rada na dubljoj emocionalnoj vezi s vašim partnerom, preporučljivo je ponekad da jkoristite prirodne afrodizijake i stimulatore libida koji će vam pomoći da se osećate bolje.

Neke namirnice koje pozitivno utiču na povećanje libida su čokolada, pistaći i šafran.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.