NIKAKO NE IGNORIŠITE! 5 simptoma RAKA DEBELOG CREVA: Na njih obratite pažnju bez obzira na godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2019, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKAKO NE IGNORIŠITE! 5 simptoma RAKA DEBELOG CREVA: Na njih obratite pažnju bez obzira na godine

Postoje šanse od 92 posto za izlečenje ako se otkrije na vreme.

Rak debelog creva jedan je od najčešćih zloćudnih tumora u zapadnim zemljama, a povezuje se s nizom faktora: nasleđivanje, dijete, prekomerna težina i debljina, smanjenje telesne aktivnosti, pušenje.

Bolest se većinom i otkrije kod starijih od 50 godina, ali u novoj studiji koju su sproveli američki stručnjaci stoji kako se povećala stopa ove pojave kod osoba starih od 20-30 godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Ovo su neki od njih:

Anemiju opisuje smanjeni broj crvenih krvnih ćelija (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Rak debelog creva ubrzava potrošnju crvenih krvnih zrnaca.

Nizak nivo hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog creva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blede desni, osećaj trnaca u rukama i nogama, kao i umor.

Može se raditi o krvi u stolici, na papiru kad se brišete ili stolica može biti tamne boje, a posledica su hemeroida koji nastaje zbog tumora ili nekog drugog zdravstvenog problema. Nemojte ignorisati prisutnost krvi u stolici, bez obzira o kojoj količini je reč.

- Tumori mogu izazvati gubitak apetita, ali takođe menjaju rad metabolizma - kaže dr. Kajsl.

Bolovi u stomaku mogu se javiti zbog rasta tumora u crevima, zbog toga ako osetite bolove u ovom području i oni ne prestaju, nemojte oklevati. Iako je mnogo razloga za bol u stomaku, ne rizikujte.

Tumori često uzrokuju zatvor pa je teško obaviti nuždu, a oni će i promeniti izgled stolice koja će biti retka. Takođe možete imati proliv. Ako ove promene traju do 4 nedelje, obratite se lekaru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.