NIJE TRUDNOĆA: Ovo su TRI razloga ZAŠTO vam menstruacija KASNI, a treći je stvar IZOBRA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Avg.2018, 06:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIJE TRUDNOĆA: Ovo su TRI razloga ZAŠTO vam menstruacija KASNI, a treći je stvar IZOBRA!

Obratite pažnju na ovo.

Ukoliko vam menstruacija kasni ne mora da znači da su u pitanju hormoni, trudnoća ili prerana menopauza. Obratite pažnju da li zapostavljate svoje zdravlje jer to može uzrokovati izostanak mesečnog ciklusa. Neki od uzroka mogu biti prepuštanje stresu, putovanja koja mogu biti šok za organizam i premalo sna.

Stres

Stres mogu da uzrokovati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preselenja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa.

Naime, veliki stres utiče na deo mozga pod nazivom hipotalamus koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

Putovanja

Duža putovanja, posebno duža mogu biti veliki šok za telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog "jet laga" – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

Takve promene mogu uticati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. Ali ne brinite, menstruacija bi trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

Premalo sna

 Odmor nije sedenje ispred tv-a, morate se naspavati.  Premalo sna može uzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je da je ljudskom telu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promeniti dnevne rutine i pokušati da telu pružite dovoljno vremena da se odmori.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.