NIJE BEZOPASNO! Ovako ćeš znati da te UJEO PAUK, nakon ovih SIMPTOMA obrati se LEKARU

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2021, 12:13

NIJE BEZOPASNO! Ovako ćeš znati da te UJEO PAUK, nakon ovih SIMPTOMA obrati se LEKARU

Potrebno je odmah tretirati mesto ujeda na odgovarajući način

Pauci nisu agresivne životinje i ujedi su zapravo slučajni, a događaju se tokom obavljanja poslova u bašti, kampovanja, sedenja u travi, kod radova sa senom i vinovom lozom, boravkom u napuštenim objektima i slično.

Kako izgleda ujed pauka?

Ugriz pauka je obično neprimetan ili se oseti tek blagi bol. Obično su bezazleni jer većina paukova nema dovoljno jaka klješta da probiju kožu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se smatra da su gotovo svi otrovni.

Trovanje paukovim otrovom naziva se arahnidizam, araneidizam ili araneizam. Latrodektizam je najvažniji deo araneizma i predstavlja niz simptomima izazvanih delovanjem otrova pauka Latrodectus tredecimguttatus, (crna udovica). Otrovni aparat latrodektusa sastoji se od šupljih štipaljki, otrovnih žlezda i njihovih izvodnih kanala.

Šta se dešava u telu kada vas (opasni) pauk ipak ujede?

Štipaljkom pauk probije kožu i iz unutrašnjosti žlezda ubrizga otrov u telo žrtve (čovek). Neurotrofni otrov, sastavljen od toksalbumina i lipoproteina s fosfolipidima, deluje na autonomni i centralni nervni sistem, centralno i periferno.

Pojava prvih simptoma

Od trenutka ugriza do pojave prvih simptoma protekne desetak minuta do jednog sata. Bol počinje u regionalnim limfnim čvorovima, a potom se širi. Bolesnik oseća stezanje i pritisak u grudunom košu, koža je oznojena, uz grčenje mišića. Kasnije bol popušta uz osećaj žarenja u tabanima.

Trećeg dana bolesnik se obično oseća mnogo bolje, ali još uvek ističe bolove u stopalima i žarenje u tabanima, oseća trnjenje i glavobolju. Nakon nekoliko dana kod nekih bolesnika može se uočiti osip na koži.

Kod nelečenih pacijenata simptomi traju u proseku sedam dana, a kod nekih i kraće ili znatno duže, sve do tri nedelje. Smrtni ishod je retkost, ali kod nekih bolesnika, naročito srčanih i onih s visokim pritiskom, mogu nastupiti komplikacije koje mogu da prouzrokuju smrt.

U lečenju latrodektizma primenjuju se simptomatska (mišićni relaksansi, analgetici i kalcijum) i specifična (antitoksin) terapija. Uvek nakon ujeda crne udovce je potrebno obratiti se lekaru.

Nakon ujeda pauka uvek je potrebno kožu na mestu ugriza oprati, dezinfikovati i staviti hladnu oblogu. U slučaju crvenila i otoka potrebno je namazati kortikosteroidnu kremu,a u slučaju infekcije i gnoja potrebno je namazati antibiotskom kremom koju prepisuje lekar.

Kod dece je uvek potreban pregled pedijatra, a kod odraslih osoba stručni pregled je neophodan u slučaju ugriza crne udovice ili kod jače lokalne reakcije kože na ujed nekog drugog pauka, u pojavi sistemske reakcije ili koprivnjače.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.