NA RUCI SE VIDI SIMPTOM RAKA PLUĆA: Doktori upozoravaju - NIJE svrab, već 2 tegobe koje nikada ne biste povezali

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2021, 18:10

NA RUCI SE VIDI SIMPTOM RAKA PLUĆA: Doktori upozoravaju - NIJE svrab, već 2 tegobe koje nikada ne biste povezali

Simptomi raka pluća mogu se javiti na ruci, a ako imate ove tegobe u ramenu ili na jagodicama prstiju, obavezno posetite lekara!

Rak pluća jedna je od najagresivnijih formi karcinoma, a doktori ga zovu i tihim ubicom jer često ne daje jasne simptome sve dok već nije kasno. Simptomi raka pluća mogu biti vezani za disanje - kratak dah, kašalj i drugi respiratorni simptomi - ali postoje i neočekivani koji se pojavljuju na ramenu ili ruci!

Stručnjaci navode da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su među simptomima raka pluća i pojava utrnulosti ili slabosti u ramenu. To je zbog toga što tumor, ako je na gornjem delu pluća, pritiska nerve i krvne sudove koji vode u ruku. Drugi simptom su otečeni prsti, kada se jagodice prstiju naduju zbog manjka kiseonika.

Ako imate neke od ovih simptoma, obavezno posetite lekara.

Rak pluća je na globalnom nivou, vodeći maligni uzrok smrtnosti muškaraca, kod kojih je 4 puta zastupljeniji i treći uzrok smrtnosti kod žena, posle raka dojke i kolorektalnog karcinoma.

Plućna kancerogeneza traje oko 20 godina, te je starosni vrhunac oboljevanja u sredovečnom dobu, između 40 i 60 godina.

Srbija je u vrhu zemalja sa brojem obolelih, što je upravo u vezi sa pušenjem. Vojvodina, na primer, sa populacijom od oko 2 miliona stanovnika, mesečno registruje 150 novootkrivenih bolesnika sa karcinomom bronha.

Jedan od manje poznatih simptoma raka pluća može biti promena na vašem kapku.

- Neki pacijenti koji boluju od raka pluća mogu primetiti promenu na kapcima - gornji kapak koji je obično spušten - kazao je profesor Džordž Santis, savetnika za respiratornu medicinu u bolnici "London Bridge" u Velkoj Britaniji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.