Mit ili istina: Može li intimni odnos zaista da pokrene porođaj?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2019, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mit ili istina: Može li intimni odnos zaista da "pokrene" porođaj?

Mnogi veruju...

Stručnjaci kažu da su to samo bapske priče! Istraživanje je dokazalo da odnos neće pokrenuti porođaj kod žena u poodmakloj trudnoći.

Inače, razlog za to što mnogi veruju u ovaj mit je da kada žena doživi vrhunac, to može da bude okidač za kontrakcije. Takođe, neki tvrde da se u spermi nalaze supstance slične onima koje se daju trudnicama za indukciju porođaja.

Ali, uprkos svim tim pričama, niko se do sada nije pozabavio istraživanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da li u tome ima istine, sve dok tu teoriju nedavno nisu testirali italijanski naučnici.

Tim naučnika predvodio je Luiđi Karbone sa Univerziteta u Napulju, koji kaže da ova teorija o izazivanju porođaja seksualnim odnosom postoji još od sedamdesetih godina prošlog veka.

- Postoje brojna fiziološka objašnjenja za ovakvu pretpostavku. Sperma sadrži prostaglandine (u manjim dozama) koje se koriste kod indukcije porođaja. Odnos ima i mehaničke efekte, jer dolazi do povećanja kontrakcija u materici nakon toga - objašnjava on "poreklo" ovakvog uverenja.

Analizirajući podatke prikupljene u studiji, utvrđeno je da ne postoji veza između odnosa i indukcije porođaja. Prema tim podacima čini se da nije bilo nikakvih negativnih efekata intimnih odnosa, pa naučnici kažu da nema potrebe da ih trudnice izbegavaju.

Međutim, ističu i da je potrebno uraditi još istraživanja kako bi rezultati bili precizniji, s obzirom na to da su u ovoj studiji podatke o učestalosti odnosa i svemu ostalom učesnici prijavljivali sami.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.