Mirovanje, RANA se NE KVASI: Luna Đogani OTPUŠTENA iz BOLNICE, a evo kako bi trebao da TEČE OPORAVAK kod kuće

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2021, 12:59

Mirovanje, RANA se NE KVASI: Luna Đogani OTPUŠTENA iz BOLNICE, a evo kako bi trebao da TEČE OPORAVAK kod kuće

Ovo sve buduće majke treba da znaju.

Ubrzo se pojavila i Luna koja je odgovorila na par pitanja novinara. Đoganijeva je nosila kratku, zelenu haljinu koja otkriva noge. Primetili smo da trudnički stomak nije splasnuo, a uzevši u obzir da se Luna tek porodila izgleda vitko i neće imati problema da se vrati u prvobitnu formu.

Đoganijeva je novinarima rekla da je bilo komplikacija nakon porođaja, ali da je sada sve u redu. Budući da se porodila na carski rez, oporavak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od porođaja biće dosta duži nego nakon prirodnog porođaja.

Evo kako bi trebao da teče oporavak nakon otpusta iz bolnice.

Skidanje konaca prema nekom opštem pravilu uslediće nakon sedam dana, a nekada i kasnije. Ukoliko porodilja oseća bolove, lekar joj prepiše analgetike. Potrebno je da porodilja odmara što više i da ima pomoć, kućne poslove svesti na minimum.  Za to vreme nema kvašenja rane, a nakon skidanja konaca može normalno da se kupa.

Ožiljak je potrebno mazati kremom za zarastanje.

Nakon izlaska iz porodilišta očekuje se dolazak patronažne sestre u posetu koja će pored nege bebe proveriti kako ste vi i pratiti kako zarasta ožiljak, i ona će imati ukupno pet poseta. Ukoliko porodilja pati od opstipacije nakon porođaja može uzeti laksativ koji će preporučiti patronažna sestra ili ginekolog. Ako oseća bolove u leđima, to je normalna pojava i da će vremenom spontano nestati, možete olakšati sebi ako radite lagane vežbe istezanja.

Petnaestog dana nakon porođaja ožiljak je još uvek osetljiv i podložan infekcijama. Vratića se polako mišićni tonus, ali i dalje porodilja oseća zamor.

Ukoliko nije bilo dodatnih komplikacija, u šestoj nedelji nakon porođaja bi trebalo da su vam se mišići oporavil.

Vodi se računa o ishrani, uzimajte redovno obroke i nastavite sa suplementacijom vitaminima i mineralima kao i u trudnoći. Nakon četiri do šest nedelja trebalo bi da otići na kontrolni pregled kod ginekologa kada ćete dobiti savet o kontracepciji, a lekar će napraviti i uvid u stanje mišića karličnog dna.

Napomena:

Carski rez je operacija, iako je rutinski zahvat nosi sa sobom niz postoperativnih komplikacija i treba ga raditi samo kada za to postoje indikacije i to nije bezbolan način rađanja, piše na blogu "Fit i zdrava mama".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.