Milica je zaštitno lice Slagalice i sad je progovorila o temi o kojoj se ne govori - SVAKA ŽENA OVO TREBA DA ZNA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2020, 10:10

Milica je zaštitno lice "Slagalice" i sad je progovorila o temi o kojoj se ne govori - SVAKA ŽENA OVO TREBA DA ZNA!

Kako da uživamo u svojim najboljim godinama i kako da ih spremne dočekamo?

Milica Gacin, omiljena voditeljka kviza "Slagalica" otvoreno je govorila o menopauzi o kojoj razmišljaju sve žene

O menopauzi se i dalje nedovoljno zna, postoje predrasude o ovoj temi, a ukoliko počnete da istražujete, nimalo vam se neće dopasti ono što se može pronaći u medijima. Menopauza se izjednačava sa krajem. Žene očekuje kraj reproduktivnog perioda, kraj ženstvenosti, kraj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << seksualnosti, kraj lepog izgleda, kraj vitke figure i početak ozbiljnih bolesti. Ne ukazuje se na ono što je pozitivno, a to je da je žena u menopauzi u svojim najboljim godinama, jer je ostvarena, ima određene rezulate iza sebe, zna šta želi, ume da uživa u svom životu i doprinosi drugima. Žene su u ovom periodu na vrhuncu svoje karijere, i dalje stvaraju, razvijaju se i uče, ali sa jednostavnošću i neopterećenošću, koja nije svojstvena mlađim godinama.

Na moje radionice “Menopauza – Moje najbolje godine” dolaze žene srednjih godina, ali i značajno mlađe, zato što je to jedinstvena prilika da saznaju ono što ih zanima o ovom važnom životnom periodu. Tačno je da dolazi do promena u zdravstvenom statusu i zbog toga su učesnici radionice lekari, nutricionisti, psiholozi, profesori fizičke kulture, povremeno i javne ličnosti koje žele da podele svoje iskustvo o menopauzi. Žene širom Srbije zaista imaju priliku da pitaju sve što žele ginekologe, endokrinologe, ortopede i lekare drugih specijalnosti, a kako o menopauzi pričamo otvoreno i afirmativno, ohrabrene su da komuniciraju.

 Trudim se da moj stil života bude preventiva. Zaista vodim računa o ishrani, koliko god je moguće o poreklu namirnica i o količini koju unosim. Svesna sam svoje genetike i činim sve da se ona i ne ostvari. Vežbam i to me prvi put u životu ispunjava. Nedavno sam održala online radionicu o suplementima nakon izolacije, jer se o unosu vitamina i minerala mnogo govorilo tokom epidemije, ali kako smo mogli da čujemo od lekara, i dalje je potreban unos određenih vitamina bez obzira što smo napolju, na suncu i kao izbor imamo sveže povrće i voće. Reč je o individualnim potrebama i svako bi trebalo spram zdravstvenog stanja i u dogovoru sa lekarom da napravi plan. Ja slušam svoje telo, dogovaram se sa doktorima, pa ako je potrebno, uzmem dodatke ishrani.

Žene koje dolaze na moje radionice svesne su svih promena koje im se događaju u telu, pa i mogućeg početka osteoporoze. Većina njih je zbunjena različitim informacijama, kao i različitim preporukama u vezi sa hormonskom supstitucijom i različitim pristupima lekara ovoj temi. Ipak, jednoglasan je zaključak svih stručnih lica da pristup menopauzi mora biti individualan i tako se tretirati.  Isto se odnosi i na zdravlje kostiju.

Ono što smo na radionicama saznali jeste da su za prevenciju osteoporoze pored samog kalcijuma neophodni  vitamini K2 i D3 kako bi se kalcijum apsorbovao u kostima.  Čuli smo različita iskustva. Bilo je onih žena koje su rekle da su već u prvoj godini menopauze dobile osteoporozu, neke dugo nisu primećivale promene na svojim kostima, a mnoge su pitale šta se sve može uraditi da se ova bolest ne dogodi. Kao i za sve druge bolesti i za ovu je preventiva najbolja preporuka.      

Najbolje je da savete daju lekari, a na nama koji nismo iz te struke je da se trudimo da do problema ne dođe. Mislim da smo tokom perioda izolacije bili u situaciji da nam je ugroženo celo telo, pa i kosti. Nema ko se nije žalio da ne ustaje iz kreveta ili iz fotelje, a svi znamo da to nije i ne može biti preporuka za zdrav i jak organizam, samim tim ni za zdrave kosti. Ja lično, brinem o ishrani, vežbam, volim da se krećem, da sam napolju i okružena ljudima koje volim. Uzimam preparat Herbiko® K2D3 koji predstavlja prirodni i bezbedan izvor ovih jako bitnih nutrijenata za zdrave kosti i zglobove.

Kada se stigne u najbolje godine, bez obzira da li je reč o ženama ili o muškarcima, trebalo bi da počne da raste svest o očuvanju zdravlja. Bolesti su problem, sve ostalo su izazovi.  Najviše što možemo da uradimo jeste da se trudimo da do problema ne dođe. Preventiva je nezamenjiva, tako je bilo i biće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.