Majka transrodnog sina donirala matericu: Želim da i takve žene mogu da rađaju

Izvor: B92, 09.Avg.2018, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majka transrodnog sina donirala matericu: "Želim da i takve žene mogu da rađaju"

Iako materice još uveke ne mogu da se transplantiraju u trasrodne žene, Silvija Park je odlučila da donira svoju matericu i pomogne nauci da u budućnosti donirani organ može da se presadi u anatomski rođenog muškarca. Kaže da voli da misli da bi uradila isto i da nema transrodno dete, piše "Dejli mejl".

Silvija Park je donirala svoju matericu retkom transplantacijom ranije ove godine, a takav postupak je pomogao samo jednom da žena bez materice dobije bebu. Parkova ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << transrodnog sina (21) i pošto je "iz nje izašao" ona i njen suprug postali su posvećeni LGBT saveznici. Materice još uvek ne mogu da se transplantuju u transrodne žene, ali se Parkova nada da će više postupaka poput njenog pomoći naučnicima da shvate kako pomoći transrodnim ženama da imaju decu u budućnosti.

Silviji Park više ne treba njena materica pa je donirala nekome kome treba

Četrdesetdevetogodišnja majka troje dece srećno je odgajala transrodnog sina, drugu decu i unuke i zna da više ne želi da rađa. Ona je rekla da su posmatranje i solidarnost sa transrodnim sinom kroz njegovu transformaciju učinili da shvati da njena materica može pomoći transrodnoj ženi.

Niko do sad nije uspešno obavio transplantaciju materice osobi rođenoj sa muškom anatomijom, a i sama transplantacija materice je i dalje veoma eksperimentalna procedura. Parkova se, međutim, nada da će operacija transplantacije materice anatomskoj ženi pomoći doktorima Univerziteta Bejlor da bolje razumeju proceduru i jednog dana da bi moglo da pomogne da transrodna žena nosi dete.

Ona nije imala ideju da je njen sin, koji je rođen kao žensko, zapravo transrodna osoba. On je sa 16 godina samo uzviknuo:

"Ja sam muško".

Ne zna se tačan broj transrodnih osoba u SAD, ali se zna da je u porastu. Jedan univerzitet u Kaliforniji, Los Anđelesu objavio je studiju po kojoj su 0,7 tinejdžera transrodni, a univerzitet u Minesoti ove godine je objavio da je skoro tri odsto šesnaestogodišnjaka transrodnih ili se ne izjašnajava o polnom statusu.

Parkova nije znala da je njeno dete među tim tinejdžerima, ali čim je saznala ona i njen muž su podržali transrodnu zajednicu.

Parkova je odličan trkač i dobrog zdravstvenog stanja, pa je bila odličan kanidat za davanje materice drugoj ženi. U decembru 2017. Silvija je prvi put pročitala o bebi rodjenoj iz presađene materice. Njena majka je bila rođena bez materice.

"Tad sam počela da razmišljam da bi možda takav postupak mogao da pomogne transrodnim ženama - ljudima koji prelaze iz muške anatomije- da nose svoju decu", kaže Silvija.

Ikao je znala da procedura neće biti dostupna transrodnim ženama odlučila je da uradi ono što može da pomogne napredovanju nauke pre menopauze.

"Uvek sam verovala da svako treba da odluči da li želi da rodi dete ili ne, bez obzira na pol. Želela sam da doprinesem."

Njen oporavak posle transplantacije je bio spor za sportiste, ali je ostala fokusirana. Toliko fokusirana da nije tražila da se upozna sa ženom koja je dobila njenu matericu. Dve žene koje su delile isti organ ne znaju ništa jedna o drugoj.

"Razmišljanje o mojoj materici koja nosi nečiju bebu ne čini me čudnom. Više nisam imala potrebu za tim delom tela. Sada se bolje koristi", rekla je ona.

Parkova kaže i da ona i njen transrodni sin nisu razgovarali o njenoj donaciji materice, ali da ne sumnja da je on podržava onoliko koliko je i ona njega podržala. "Ne treba da mi kaže da je ponosan na ono što sam uradila. Volela bih da mislim da bih učinila isto i da nemam transrodno dete", rekla je Parkova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.