MOŽEŠ LI DA VERUJEŠ -  Za vreme menstrualnog ciklusa možeš se ugojiti 2 kilograma, evo i zašto!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2019, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOŽEŠ LI DA VERUJEŠ - Za vreme menstrualnog ciklusa možeš se ugojiti 2 kilograma, evo i zašto!

Ublažićete tegobe na ovaj način

Niste usamljene ako ste uočile da su vam pantalone tesnije kad imate menstruaciju. Naime, neke žene mogu se za vreme ciklusa udebljati dva kilograma, kaže doktorka Lauren Streicher.

Ipak, nije sve crno kao što se čini. Ti neželjeni kilogrami su uglavnom voda i brzo ćete ih se rešiti.

- Kad dobijete menstruaciju, telo će zadržavati tečnost, a rešićete je se čim prođu tegobe - dodaje Streicher. Ako vas to i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uznemirava, postoji nekoliko faktora koji utiču na debljanje tokom menstrualnog ciklusa.

Hormoni su verovatno glavni krivac

Estrogen je na vrhuncu u drugom delu menstrualnog ciklusa, neposredno pre početka krvarenja, kaže dr. Mary Jane Minkin. “Visok nivo ovog ženskog polnog hormona može navesti vaše telo da zadržava tečnost, zbog čega se možete osećati naduto i dobiti nekoliko kilograma, ali reč je o vodi”, pojasnila je.  Dobra vest je da estrogen pada kada počnete krvariti, što znači da ćete osetiti olakšanje kada se pojave grčevi.  “Drugi hormon koji igra ulogu je progesteron, čiji nivo naglo raste u drugoj polovini ciklusa, što takođe dovodi do zadržavanja vode, osetljivosti dojki, a ponekad i povećanja telesne težine”, upozorava dr. Natasha Johnson. Neke žene upravo zbog progesterona primećuju da su im dojke veće, čak i za broj. Ali, ako ne zatrudnite, telo će se vratiti u normalu završetkom ciklusa.

 Žudite za nezdravim namirnicama

Mnoge žene tokom PMS-a žude za slanim ili slatkim namirnicama. “Nažalost, upravo su to namirnice koje tada ne treba da jedete. Čips i ugljenihidrati poput slatkiša ili krofni dovode do zadržavanja tečnosti”, kaže dr. Lisa Dabney. Ako vam je cilj smršati, budite sigurni da unosite dovoljno tečnosti i jedite za desert hranu bogatu proteinima poput grčkog jogurta koji će vas zasititi.

Ne da vam se da idete u teretanu

Bolovi i grčevi razlog su da propustite trening, a žene se često osećaju lenjo i naduto, zbog čega se možda neće posvetiti rekreaciji i nekoliko puta. “Iako vam je možda trening zadnji na pameti, upravo vam on možda može pomoći da brojka na vagi ne varira”, smatra dr. Dabney. Znojenje će vam pomoći da izbacite višak vode iz tela, a navala endorfina će pomoći da lakše podnesete grčeve. Ipak, ako se zaista ne osećate dobro, ne morate osećati sram ako preskočite odlazak u teretanu.

Naduti ste

Hormon progesteron može ometati probavu, zbog čega se takođe možete osećati naduto.

- Progesteron može usporiti pokretljivost creva i dovesti do zatvora. Možete popiti probiotik koji će biti učinkovit i ako patite od suprotnog problema, proliva - objašnjava Borchardt.

 Unosite previše kofeina

Ako tokom menstrualnog ciklusa patite od umora, normalno je da često posežete za kofeinom. No, to može dovesti do nadutosti i nelagode.

- Neke žene misle da hidriraju organizam gaziranim pićima, ali to nije slučaj. Takvi napitci često sadrže previše dodanog šećera i umetnutih zaslađivača i imaju suprotan efekt od očekivanog - upozorava dr. Sara Twogood.

Kako sprečiti nadutost tokom menstrualnog ciklusa?

Savet lekara je da pijete puno vode, barem dve litre u danu.

“Barem 30 minuta vežbi koja je kombinacija kardija i vežbi s tegovima može pomoći pri oslobađanju endorfina i pomoći da se lakše nosite s hormonalnim promenama”, kaže dr. Borchardt i dodaje da će simptome PMS-a i nadutosti ublažiti doza vitamina B i magnezijuma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.