Lepa Brena o TROMBOZI koja joj je otkrivena: Ženama zbog tromba preti i neplodnost i pobačaj, ali TO NIJE SVE

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2022, 18:15

Lepa Brena o TROMBOZI koja joj je otkrivena: Ženama zbog tromba preti i neplodnost i pobačaj, ali TO NIJE SVE

"Naučila sam da živim po pravilima i da budem srećna."

Trombofilija nije bolest, već predstavlja stanje povećane sklonosti za nastanak tromboze (krvnog ugruška) u cirkulaciji. Prekomerno zgrušavanje krvi i začepljenje krvnih sudova, može pogoditi i arterije i vene, mada češće pogađa vene.

Različiti faktori rizika mogu doprineti povećanoj sklonosti organizma za nastanak tromboze. Oni mogu biti urođeni i stečeni.

Pod posebnim rizikom su trudnice, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pre svega zato što postoji opasnost od spontanog pobačaja. Ukoliko se, zbog tromba, zapuše sitniji kapilari, plod i posteljica se ne razvijaju kako treba. Čak i ako trudnoća prolazi bez problema, samo drugo stanje predstavlja osnovu za moguću trombozu, jer su krvni sudovi pod jačim pritiskom.

Pevačica Lepa Brena je upravo o ovom stanju svojevremeno pričala za Story.

- Odavno sam naučila da probleme treba rešavati hladne glave. Nisam paničar. Kada sam se sa trombozom susrela prvi put, sve sam proučila i bila sam redovan pacijent. Navikla sam tako da živim, znam šta ne smem da pijem i jedem, kao i kako moj život treba da se odvija po zdravstvenim pravilima - ispričala je Brena i dodala:

- Naučila sam da živim po pravilima i da budem srećna. Ovo sa svim merama bezbednosti zbog virusa je mentalni atak na sve nas. Ova socijalna distanca je za mene emotivna distanca od svih ljudi koje volite, koje ne možete ni da zagrlite - dodala je pevačica.

- To mi veoma teško pada. Vakcinisala sam se jer je to apsolutna kategorija zaštite i bez nje nema putovanja niti komunikacije. Ko želi da bude usamljen, neka bira šta voli. Svet živi i funkcioniše po pravilima i mi moramo da se uklopimo u njih - zaključila je Brena.

Lepa Brena je pre desetak godina kada je, na jednom koncertu, primetila da joj joj je desna ruka iznenada postala ljubičastoplava.

"Nije mi palo na pamet da bi trebalo da prekinem koncert, prebacila sam mikrofon u levu ruku, a desnu podigla uvis i ona je dobila normalnu boju", ispričala je Brena za Story. "Čim sam se vratila u Beograd otišla sam na VMA na pregled krvnih sudova gde su mi konstatovali totalno začepljenje vene suklavije i potpazušne vene desne ruke.

Bila sam na terapiji, ležala sam faktički nepokretna 12 dana, sa rukom koja je stajala u jednom položaju, tu su me hranili, pojili, to mi je bilo prvih 12 dana nekakvog odmora gde su, zahvaljujući zaista velikom timu stručnjaka na VMA, uspeli da mi saniraju i da mi se otvori 70 odsto suklavije i 100 odsto potpazušne vene. Bio je to bio prvi moj susret sa trombofilijom. Bila sam u šoku", opisala je pevačica.

Nakon ovoga, Brena je potpuno promenila način ishrane. Sada jede ribu i bareno meso, sa dosta povrća, a prasetinu i jagnjetinu je totalno izbacila iz jelovnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.