Izvor: B92, 24.Nov.2018, 16:51

Koristila se godinama u ishrani, a malo ljudi je zna: Ova detoks namirnica osvaja svet

Koristila se godinama u ishrani, a malo ljudi je zna: Ova detoks namirnica osvaja svet

Većina nas nije imala priliku da proba ovo neobično povrće, ali zapravo ono je bilo veoma popularno u Viktorijanskoj eri jer ga možete jesti tokom cele godine, a prepuno je hranljivih sastojaka.

Salsify je korensko povrće, poput šargarepe, krompira i komorača. Kada se koren oljušti, nalazi se uska bela šipka u prednjem delu koja svojim izgledom podseća na šparglu, ali ove dve vrste povrća zapravo nisu iste.

Salsify potiče iz porodice maslačka, a postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve vrste ovog povrća: crna i bela.

Crna je ukusnija i jednostavnija za ljuštenje.

I dok je bila jedna od omiljenih namirnica ljudi tokom 1800. godina, danas ćete je često videti na meniju skupocenih restorana.

Salsify ima ukus ostriga, a neki je porede i sa artičokama, samo sa više tečnosti. Možda vam zvuči da ima jak ukus, ali uzmite u obzir da razne vrste salsify povrća imaju drugačiju aromu.

Crni salsify sadrži više kalcijuma od banana, bogate su proteinom, gvožđem i bakrom, pa imaju razne zdravstvene koristi.

Kada je reč o kuvanju, najbolje je oguliti povrćku, oprati je, iseckati na male delove, ubaciti u prokuvanu vodu, dodati malo maslaca, soka od limuna i soli.

Kuvati na umerenoj jačini vatre, a potom kada je skuvana, osušiti je dobro. Preko nje se može dodati bešamel sos.

Za razliku od drugog korenskog povrća, salsify zapravo može da se jede i u svežem stanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.