Kora banane, kivija, ljuska jaja...Stalno ih bacate, a ovo je njihova MOĆ!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Okt.2019, 05:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kora banane, kivija, ljuska jaja...Stalno ih bacate, a ovo je njihova MOĆ!

Bogati su nutrijentima i vlaknima.

Mnogi ljudi bacaju "ostatke" namirnica, a zapravo ne znaju koliko su korisni i zdravi.

- Namirnice su cele s razlogom – to je savršeno pakovanje dobro izbalansiranih nutritivnih sastojaka. Treba da ih iskoristimo maksimalno, kaže nutricionista Gabi Retner.

Evo koje "ostatke" namirnica ne treba da bacate.

Stabljika brokolija

 - Brokoli je neverovatno hranljiv, sadrži vitamine B, vitamin >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << C, kalcijum i gvožđe. Ono što mnogi ne shvataju je da je stabljika brokolija kuvana jednako hranljiva i zapravo bacaju te vitamine. Takođe, u tom delu brokolija se nalazi više vlakana nego u cvetovima - kaže nutricionista Alis Koklif.

Jezgro ananasa

- Ananas je dobar izvor vitamina C, mangana, vlakana i folata, a jezgro ananasa je takođe bogat izvor bromelaina - ističe Koklif.

Bromelain je inače enzim koji poboljšava varenje i smanjuje zapaljenje.

Nutricionista kaže da je zdravo pojesti jezgro ananasa, koje je ipak manje slatko od "mesa", ali ga možete dodati u smuti napitak, voćnu salatu...

Kora banane

U kori banane nalazi se serotonin, neurotransmiter koji čini da se osećate srećno, ali pomaže i da se umirite. Narendajte koru banane u ključalu vodu, ostavite da odstoji četiri-pet minuta, procedite i popijte.

Pileće kosti

- Kosti su pune aminokiselina, kolagena i želatina, a kada ih skuvamo u bujonu, iskoristimo sve te dobre stvari - kaže Retner.

List kupusa

Većina ljudi baca spoljašnje listove zelene salate ili kupusa. Stručnjak Džejms Vong kaže da u tim listovima, zbog izloženosti svetlu, ima dvostruko više antioksidanata nego u unutrašnjim listovima.

Dobro ih operite i iskoristite ih.

Ljuska jaja

- Sadrži dosta kalcijuma u obliku kalcijum karbonata - oblika koji dosta podseća na onaj koji se nalazi u ljudskim kostima i zubima - kaže Retner.

Dobro operite ljusku jaja, prokuvajte ih da bi bile sterilne, a zatim ih osušite u rerni 10-15 minuta. Sameljite ih u prah i dobićete suplement kalcijuma u prahu - dodajte po kašičicu u smuti napitke, supe i druga jela.

Kora kivija

Možda vam ne deluje privlačno, ali je nedavno sprovedena studija utvrdila da se u kori kivija nalazi trostruko više vlakana nego u unutrašnjosti voća. Samo ga dobro operite i pojedite ceo!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.