Koje PROTEINE JESTI nakon treninga? Evo šta su najbolji izvori ENERGIJE za mišiće nakon fizičkog napora

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2021, 19:21

Koje PROTEINE JESTI nakon treninga? Evo šta su najbolji izvori ENERGIJE za mišiće nakon fizičkog napora

Saznajte sve...

Bez obzira na to da li vežbate u teretani ili praktikujete neki drugi tip treninga (možda intervalni), jedan od najboljih načina da pomognete telu da se oporavi nakon vežbanja jeste da unesete proteine.

Kašičicu proteinskog praha možete dodati u vodu ili ubaciti protein u smuti. Za ljude s osetljivim stomakom, tu nastaje problem. Klasični proteinski prah može izazvati stomačne tegobe, pa je mnogo bolje opredeliti se za njegovu hidrolizovanu varijantu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
– Hidrolizovani protein je novitet na tržištu, a odlikuje ga delimično izmenjena struktura. Pomoću određenih enzima ili zagrevanja, proteini se razgrađuju, tj. lanci amino-kiselina se skraćuju. Zahvaljujući tome, oni postaju lakši za digestivni sistem. Hidrolizovani protein se lako apsorbuje i vari, a podjednako je efikasan – kaže nutricionista Britani Mikls.

Važno je i to što bržim snabdevanjem mišića hranljivim materijama kod pojedinaca dolazi i do bolje apsorpcije proteina. To skraćuje vreme oporavka nakon treninga i smanjuje bol u mišićima.

Hidrolizovani proteinski prah sadrži manje laktoze, masti i ugljenih hidrata

Laktoza u klasičnim proteinima u prahu može da izazove probavne tegobe, poput nadutosti, dijareje i grčeva, posebno kod osoba koje ne podnose laktozu. Procesom hidrolize, količina laktoze, masti i ugljenih hidrata se smanjuje.

Ako imate intoleranciju ili alergiju na mlečne proizvode, hidrolizovani protein na bazi biljaka sigurno će vam više prijati. Zbog nižeg sadržaja masti i ugljenih hidrata, on je, takođe, odličan za one koji su na dijeti sa malo ugljenih hidrata.

Istraživanja koja se bave prednostima hidrolizovanih proteina u odnosu na klasične još uvek su u toku. Postoje pretpostavke da su ovi prvi superiorniji, ali dokazi još uvek nisu naučno potvrđeni.

Hidrolizovani protein može se koristiti svakodnevno, pre ili posle treninga. Ipak, proteinski prah ni u kom slučaju ne sme postati jedini izvor proteina koje unosite u organizam. Glavni izvor, pre svega, treba da bude dobro izbalansirana ishrana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.