Kako žvakanjem žvake ugrožavate svoje zdravlje?

Izvor: Savršena.com, 20.Jun.2017, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako žvakanjem žvake ugrožavate svoje zdravlje?

(foto: Favim)

Možda vam žvakanje žvake deluje kao sasvim bezazlena navika, ali rezultati najnovijih istraživanja su potrvdila da vam ovo i te kako može ugroziti zdravlje.
Prema pomenutom naučnom istraživanju, često korišćeni aditiv koji se može pronaći u nekim vrstama hlebova, slatkiša i – da – žvakaćim gumama, povezan je sa zdravljem digestivnog trakta.
Dugoročno izlaganje popularnim aditivima može da ošteti imuni sistem, pa je samim tim vaše telo izloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Savršena.com << različitim infekcijama.
Naime, titanijum dioksid, koji se u namirnicama pojavljuje kao E171, oštećuje bakterijsku strukturu unutar creva, što uslovljava loše varenje i apsorpciju hrane. Štetne bakterije na taj način lako dospevaju u unutrašnjost organizma i polako ga uništavaju.
Naučnici su izložili bakterije tankog creva dejstvu aditiva srazmernom onom koji se nalazi u jednom obroku. Otkrili su da dobre bakterije creva bivaju uništene i da se remeti njihov balans u odnosu na loše bakterije, a to značajno ometa proces varenja.
“Titanijum dioksid je aditiv koji je teško izbeći, jer se nalazi u mnogim namirnicama. Ali mi smo rešili da detaljnije informišemo ljude koje to namirnice ga najviše sadrže”, tvrdi koautor studije Grechen Maller, “Ovaj aditiv se najčešće pojavljuje da bi hrani dao održivost i belju boju, pa ga možete naći u hlebu, krofnama i ostalim namirnicama od testa. On se, takođe, može uneti putem paste za zube i sredstava za ličnu higijenu. Titanijum oksidi se nalaze i u mnogim proizvodima od plastike, pa bi ljudi trebalo da izbegavaju predmete koji se od nje prave. Titanijum dioksid se u najvećoj meri nalazi u slatkišima, pa se preporučuje da se oni isključe iz upotrebe.”
Izvor: Daily Mail

Nastavak na Savršena.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Savršena.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Savršena.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.