Kako se vagina menja posle porođaja: Činjenice koje sigurno niste znale!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2019, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se vagina menja posle porođaja: Činjenice koje sigurno niste znale!

Svi se ovo pitaju.

Vagina će nakon porođaja biti opuštenija, mekša i otvorenija. Možda ćete osećati i videti da je otečena i modra i to je normalno.

Mi vam donosimo nekoliko najvažnijih činjenica upravo o vagini posle porođaja, a koje vam niko nije ranije rekao.

Bez obzira kako ste se osećala nakon porođaja, pad hormona izaziva suvoću i osetljivost vagine što utiče na nedostatak želje sa seksom i moguću nelagodu prilikom odnosa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Treba da znate da će vam biti potrebno nekoliko nedelja da se vratite u normalno stanje.

Tokom trudnoće i nakon porođaja dolazi do slabljenja mišića karlice koji su veoma važi za statiku i funkciju polnih organa i mokraćne bešike.

Koliko će mišići da oslabe zavisi od nekoliko faktora uključujući veličinu vaše bebe, dužinu porođaja, pa čak i vaše gene.

Vežbanje tokom trudnoće i nakon porođaja odlična je prevencija. S obzirom na to da mišiće dna zdelice ne upotrebljavamo dok se bavimo sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću. Kegelove vežbe najbolji su poznati način održavanja njihove elastičnosti i funkcije.

Vaginalno pucanje je spontano (što znači da lekar nije napravio rez) razdiranje međice (područja između vagine i anusa) koje se pojavljuje kada beba izlazi kroz vaginalni kanal.

To spontano pucanje najčešće se događa kod prvorotkinja, ako je beba veća, ako je porođaj induciran ili ako se radi o porodu vakuumom. Postoje četiri stupnja vaginalnog pucanja, svi mogu biti bolni, ali neki od njih zahtevaju šavove i mogu uticati na vaš mišićni prsten.

Ako osećate da teško mokrite nakon porođaja zbog šavova, gledajte da prskate to područje s toplom vodom kako biste olakšale bol. Zatim lagano tapkajte gazom kako biste osušile to područje. Takođe, pijte dovoljno vode jer će urin biti blaži i manje će boleti.

Reč je o tabu temi kojoj je ženama neugodno da pričaju nakon porođaja.

Porođaj prirodnim putem povećava mogućnost razvijanja stresne urinarne inkontinencije, a češća je kod žena koje su rodile više puta. Do stresne inkontinencije najčešće dolazi kod kijanja, kašlja, smeha i dizanja tereta, a najčešće nestaje nekoliko nedelja nakon porođaja.

Druga vrsta je urgentna urinarna inkontinencija koja uključuje jaku i iznenadnu potrebu za mokrenjem. I ona se više razvija kod vaginalnog porođaja, a u većini slučajeva je moguće lečiti bez lekova ili operacije, kroz Kegelove vežbe koje jačaju mišiće karlice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.