KADA KUCNEMO U DRVO DA IZBEGNEMO ZLO ČINIMO VELIKI GREH: Evo zašto pravi vernik to NIKAD NE BI TREBALO DA UČINI

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Feb.2022, 21:46

KADA KUCNEMO U DRVO DA IZBEGNEMO ZLO ČINIMO VELIKI GREH: Evo zašto pravi vernik to NIKAD NE BI TREBALO DA UČINI

U srpskom narodu od davnina postoji verovanje da kada se kucne tri puta u sto i izgovori “pu, pu, pu” zlo ne čuje naše reči.

Naši paganski preci verovali su da u drveću žive duhovi, a i sama stabla bila su deo religijskih obreda, a kucanjem u drvo verovali su da prizivaju duhove iz stabla u pomoć.

Ovaj običaj preneo se i u hrišćanstvo, pa jedna grupa vernika smatra da kucanjem u drvo priziva zaštitu Isusa Hrista, jer je svako drvo simbol krsta na kome je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bio razapet.

Ipak, starac Ilija Nozdrin smatra da je ovaj ritualni običaj samo odraz slabosti vere čovekove, koji tako pokazuje svoju bedu i neverje.

“Šta Bog ne dopusti, to se nikada neće dogoditi. A mi mislimo, da možemo izbeći nešto loše, ako kucnemo po stolu i izgovorimo: «Pu, pu». (Da ne čuje zlo). To ogoljuje našu grehovnost, naše neverje, našu bedu. Verujemo u slučajnost, a ne u Promisao Božju, verujemo u sudbinu, a ne u Boga Svedržitelja, u čijim rukama je blagostanje ili ne blagostanje, ne samo određenih ljudi, nego i sudbina celog sveta.”

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.