Jovanka Broz - poslednja linija Titove odbrane i na silu uzeta ljubav

Izvor: B92, 20.Okt.2020, 09:23

Jovanka Broz - poslednja linija Titove odbrane i na silu uzeta ljubav

Dok se 2013. godine nije pojavila njena knjiga "Moj život, moja istina" retko ko je znao kako je zaista živela Jovanka Broz.

Svi su verovali da je bila blagoslovena samim tim što je udata za najmoćnijeg čoveka jugoistočne Evrope tog vremena. A ova dama je ispod svojih neprikosnovenih toaleta često krila pištolj i bila na oprezu, a pred Brozovu smrt i šikanirana i skončala sama u bedi na današnji dan pre sedam godina.

Advokat Toma Fila koji je bio lični advokat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Titove udovice i jedan od retkih koji se nalazio u njenoj blizini više od 20 godina i borio se da ona ostvari svoja prava na penziju, imovinu i dokumenta je u ranijem razgovoru za medije otkrio veoma neobične detalje o nekadašnjoj prvoj dami.

"Došla je kod nas 1983. godine, a našu kancelariju joj je, kako nam je tada rekla, preporučio Tito. Rekao joj je: 'Ako ti se ikada nešto desi, idi kod Filote File, on se nikoga ne boji.' Nakon smrti mog oca, želela je da ja nastavim da je zastupam. Tako je i bilo. Ona je na mene, od početka do kraja, ostavljala utisak da je žrtva. I ona jeste žrtva. A bila je prelepa žena, imala je urođeno plemićko držanje, bila je ponosna Ličanka, osoba koja je držala do sebe...

Postojao je veliki broj onih koji su želeli da naslede Tita, ali ona mu je životom bila odana što se videlo tokom posete Francuskoj, kada je otkriveno da ona sa sobom nosi oružje.

"Došlo je do incidenta - na balu je iz Jovankine torbe ispao pištolj, a obezbeđenje je to brže-bolje pokušalo da prikrije. Tito je, dakle, imao veliko poverenje u nju, ona je bila poslednja linija njegove odbrane, pa je zato kod sebe držala mali pištolj za likvidacije. Ako sve službe zakažu, ona je trebalo da ga zaštiti svojim životom, da pogine za njega... Ona je Tita volela do ludila i nikako se ne može reći da je s njim bila iz interesa", objasnio je beogradski advokat.

Mada za to vreme jeste bilo pomalo neobično to što je Jovanka i posle venčanja sa Titom zadržala svoje, devojačko prezime Budisavljević, te je do kraja svog života imala oba prezimena.

Razdvojili ih na silu?

Na Brionima 1977. godine, pred Titov put u Kinu, na važnom sastanku je odlučeno da on prvi put u posetu nekoj državi ide bez supruge. Brozova je tada ministra unutrašnjih poslova Franju Herljevića upitala šta se to zapravo dešava.

"Njegov odgovor je bio brutalan, ali i prostački. Rekao joj je: 'Lička ku*vo, sada ćemo se obračunati s tobom. Samo još da otkrijemo tvoje veze", navodi Fila.

Koliko je smetala Titovim protivnicima, najbolje se vidi iz toga što joj posle spornog sastanka više nikada nisu dozvolili da vidi Tita. Njega su potom iselili iz kuće u Užičkoj.

Ona je pokušavala da dođe do njega, i, kao što stoji i u njenoj knjizi, umro je, a nisu se videli.

Prema rečima advokata, Titu su više puta poturali da potpiše papire za razvod braka, a on je to odbijao. Nju su čim je maršal umro izbacili iz kuće u beogradskoj Užičkoj ulici u kojoj je sa njim živela 35 godina. Učinili su to tokom noći, uz pretnju pištoljem, bez bilo kakvih stvari.

Kasnije su joj vratili nešto stvari i garderobe, ali uništene jer su tražili skrivene mikrofilmove optužujući je da radi za tajnu službu. Uzeli su joj dokumenta, pa čak i telegrame saučešća, kao i sve zajedničke fotografije sa Titom.

Država joj je ustupila smeštaj u vili u Ulici Aleksandra Karađorđevića 75 gde je provela tri decenije života, sve do njene smrti 20. septembra 2013. godine. Tokom boravka tamo nekadašnja prva dama se žalila na vlagu, na krov koji prokišnjava i na hladnoću.

Pošto u vilu ništa nije ulagano, država je prošle godine započela renoviranje kako bi postala reprezentativna državna vila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.