Jedan pad je dovoljan da ostanete invalid: Srpski doktor objašnjava koji je NAJBOLJI LEK za ovakve povrede!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2021, 16:41

Jedan pad je dovoljan da ostanete invalid: Srpski doktor objašnjava koji je NAJBOLJI LEK za ovakve povrede!

Uzroka povrede karličnog prstena može biti mnogo, a najbolji lek za oporavak jeste samo jedan – operacija. 

Tokom svog života čovek se može naći u mnogobrojnim nepredviđenim situacijama koje mogu biti opasne po život, a među njima jesu i padovi i povrede koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, ali i budući život. Jedna od veoma ozbiljnih povreda koja vam se može dogoditi jeste povreda karličnog prstena, a otežavajuća okolnost prilikom takvih povreda jeste to što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osoba može postati invalid ukoliko se povreda operativno ne sanira.

Povrede karlice odnosno karličnog prstena spadaju, sa povredama kičmenih pršljenova, u najteže povrede koštano-zglobnog aparata. Takve povrede vam se mogu dogoditi prilikom sportskih aktivnosti, kao što su na primer skijanje, planinarenje ili bilo koje drugo bavljenje ekstremni sportom. Nažalost, neretko se takve povrede pojavljuju nakon saobraćajnih nezgoda, ali mogu nastati i kao povreda na radu ili prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Uzroka povrede može biti mnogo, a najbolji lek za oporavak jeste samo jedan – operacija. 

Profesor doktor Vladimir Harhaji rođen je u Novom Sadu, tu je završio medicinski fakultet i specijalizaciju. Do februara 2020. godine radio je u Kliničkom centru Vojvodine, gde je poslednju godinu proveo na mestu Upravnika Klinike. Od tada je član tima ortopeda Poliklinike ORTO-MD i Specijalne hirurške bolnice „PARKS – Dr DRAGI“ u Novom Sadu. Prvu samostalnu operaciju karlice uradio je 2008. godine, a 2009. godine je bio polaznik svetski poznatog i priznatog Letournelovog kursa za zbrinjavanje povreda karličnog prstena i čašice zgloba kuka.

Lečenje povreda karličnog prstena spada u domen ortopedskih hirurga, a jedan od najboljih koji se bavi operisanjem takvih povreda već 12 godina jeste profesor doktor Vladimir Harhaji iz Novog Sada. 

- Operativno lečenje nestabilnih povreda karličnog prstena je velik izazov. Izazov zbog kompleksne anatomije samog prstena, zbog često udruženih povreda i drugih delova koštano-zglobnog sistema. Ukoliko se radi o tzv. nestabilnim povredama karličnog prstena operacija je jedina opcija koja omogućava povređenoj osobi vraćanje životnim i radnim aktivnostima na isti ili gotovo isti nivo kao i pre zadobijanja povrede - ističe doktor Vladimir Harhaji. 

Ovakve povrede se ne dešavaju samo starijim osobama, već u većini slučajeva upravo mladima i to od najranije mladalačke dobi. Najveći broj povreda dešava se u uzrastu od dvadesete do pedesete godine života.

-Veoma je važno da se takav vid traume leči adekvatno, kako bi povređeni mogao da nastavi da vodi “normalan” život bez poteškoća u hodu ili invaliditeta. Ukoliko se povreda neadekvatno leči, pacijenti razvijaju veliku invalidnost i imaju problem u svom daljem životu i radu, njihova porodica takođe, ali i celo društvo. Socijalne, ali i ekonomske posledice neadekvatno lečenih nestabilnih povreda karličnog prstena je velika i upravo iz tih razloga neophodno je njihovo zbrinjavanje na adekvatan način, prema savremenim principima lečenja – ističe doktor Harhaji.

Svaka povreda karlice iziskuje operaciju, kako povređena osoba ne bi došla u situaciju da svoj budući život vodi uz određeni stepen invalidnosti. Takođe, oporavak traje mnogo duže nego kada se povreda sanira operacijom. Neizbežni su i određeni problemi prilikom hodanja ukoliko se ne izvrši operacija.  

- Operativni tretman se indikuje kod nestabilnih povreda karličnog prstena. Nestabilna povreda podrazumeva da je karlični prsten istovremeno povređen ili polomljen u prednjoj i zadnjoj polovini. Veoma često je zbog takve nestabilnost sam prsten deformisan. Neoperativno lečenje takve jedne povrede podrazumeva strogo ležanje u postelji u trajanju od 8 do 10 nedelja, posle kojih se započinje sa rehabilitacijom tj. vertikalizacijom pacijenta koja traje i po više meseci. Oporavak u ovom slučaju znatno duže traje, po pravilu je nepotpun, a pacijenti celog života imaju izmenjenu šemu hoda u vidu šepanja, problema sa dužim stajanjem i hodanjem, ponekad i sedenjem, često su i noge nejednake dužine zbog vertikalnog pomeranja povređenog dela karlice. Ovo su razlozi zbog koji se nestabilne povrede karlice operativno leče – ističe doktor Harhaji i dodaje:

- Cilj operacije je da se nestabilna povreda karlice stabilizuje što omogućava veću mobilnost pacijenta u postelji, rano započinjanje vežbi jačanja mišića, vraćanja kondicije, a veoma često ove operacije omogućavaju da se pacijent i ranije podigne iz kreveta. Hod svakako izvesno vreme bude bez oslonca na nogu sa povređene strane, ali ipak mogu da ustaju i hodaju uz pomagala.

Dužina oporavka kod ovakvih povreda zavisi od toga da li se radi o izolovanoj povredi karlice ili su prisutne i udružene povrede, kao i koje su te neke dodatne povrede drugih organa ili organskih sistema.

- Ukoliko se radi o izolovanoj povredi, koja je operativno zbrinuta, pacijent već prvog postoperativnog dana može da sedi u postelji i ustane uz pomoć pomagala i obučenog terapeuta. Takođe, odmah se započinje sa mobilizacijom svih zglobova nogu, ukoliko nisu povređeni, kao i sa vežbama jačanja mišića. Ukoliko je opšte stanje pacijenta stabilno, a nema drugih povreda ili su i one na adekvatan način zbrinute, pacijent već posle 5-6 dana može da se otpusti iz bolnice. Sa osloncem na nogu povređene strane karlice se započinje u zavisnosti od tipa povrede i načina stabilizacije posle 4-6 nedelja. Posle toga je obavezan fizikalni tretman od strane stručnog fizioterapijskog tima, i oporavak bude završen za 3-4 meseca – objašnjava doktor Harhaji.

Glavni proces oporavka završava se u roku od 3 do 4 meseca i upravo tada ćete biti u mogućnosti da hodate bez ikakvih pomagala i da nastavite sa jačanjem mišića i da se time vraćate svim aktivnostima koje ste imali pre povrede. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.