JESTE LI SVESNI ŠTA JEDETE? Evo šta znači zeleni krug oko kuvanog ŽUMANCETA i koliko je OPASAN po zdravlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2022, 19:22

JESTE LI SVESNI ŠTA JEDETE? Evo šta znači zeleni krug oko kuvanog ŽUMANCETA i koliko je OPASAN po zdravlje

Povrće treba da bude zeleno, a jaje ove boje nam je uvek malo sumnjičavo.

Da li ste ikada primetili tamni oreol oko žumanca nakon što ste skuvali tvrdo kuvano jaje? Može biti plavičaste, zelenkaste ili sive boje, što ne izgleda baš estetski ili ukusno. Možda se čak pitate da li takve stvari treba jesti. Objasnićemo šta je zapravo ovo.

Povrće treba da bude zeleno, jaje ove boje je malo sumnjičavo. Ali polako. Ako miris i tekstura nisu sporni, tamni krug takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ne mora da vas brine. Takvo žumance više ne izgleda tako lepo, ali možete ga jesti bez straha.

Odakle "dolazi" zeleni prsten oko žumanca i da li se može izbeći?

Tamni oreol oko žumanca je rezultat predugog kuvanja jajeta. Kada ih pravimo mekane ili pržene, moramo gledati na sat. Kada teško kuvaju, mnogi ljudi uopšte ne poštuju vreme. Na kraju krajeva, ne može se prekuvati jaje. Tačno... jesi li siguran?

Predugo kuvanje jajeta ne samo da dovodi do toga da žumance dobije sivkastu boju, već i pogoršava svarljivost proteina sadržanog u njemu i smanjuje njegov kvalitet.

Vraćajući se na plavkasti obod, formira se kao rezultat hemijske reakcije koja uključuje sumpor (iz belanaca) i gvožđe (iz žumanca), koji prirodno reaguju i formiraju sulfid gvožđa na površini žumanca.

Ako ne želite jaje sa sivim žumancem, ne kuvajte ga predugo, a nakon što ga izvadite iz ključale vode, odmah ohladite u hladnoj vodi.

Često se borimo sa ružnom bojom žumanca ili tvrdom ljuskom koja se ljušti. Ponekad je guljenje tvrdo kuvanih jaja pravi izazov. Vreme je takođe važno kada se kuva tvrdo kuvano jaje. Previše dugo ili prekratko može pokvariti ceo ukus. Otkrivamo kako da skuvate savršeno tvrdo kuvano jaje. Pridržavajte se ovih pravila i svako će se pokazati kao savršeno.

Ne birajte najsvežija jaja. U takvim slučajevima postoji problem sa uklanjanjem ljuske. Opna u jajetu je veoma lepljiva, što otežava ljuštenje. Radije birajte one čiji se rok upotrebe polako bliži kraju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.