Informativni intervju: šta je to i kako se pripremiti?

Izvor: Savršena.com, 14.Maj.2021, 10:50

Informativni intervju: šta je to i kako se pripremiti?

Foto: Unsplash Ukoliko razmišljate o promeni posla ili se tek pripremate za prvi posao nakon studiranja, informativni razgovori mogu biti odličan način da upoznate oblast u kojoj želite da radite i usput steknete kontakte.
Šta je informativni intervju? Informativni intervju je prilika da saznate više o odgovornostima i mogućnostima rasta na željenoj poziciji, da steknete uvid u industriju i izgradite svoju mrežu. Može vam pomoći da utvrdite da li vam ta pozicija odgovara >> Pročitaj celu vest na sajtu Savršena.com << i kako da se najbolje pripremite za nju.
Međutim, imajte na umu da informativni intervjui ne bi trebalo da budu šansa za traženje posla. Zašto? Ako ste zakazali sastanak sa nekim samo da biste dobili informacije o industriji, firmi i poziciji, a onda ipak pitate za posao, osoba koja vas je primila bi mogla da se oseća neprijatno. Ako igrom slučaja razgovor povede na stranu potencijalnog zaposlenja, sjajno! Ali ne stvarajte sami priliku u kojoj sagovornik može da se oseća prevareno.
Prvo pokušajte da nađete kontakt  Počnite od toga što ćete razgovarati sa porodicom, prijateljima i kolegama o svojim ciljevima. Postoji velika šansa da neko u vašoj mreži kontakata poznaje osobu koja bi Vama značila za razgovor. 
Možete se iznenaditi koliko je relativno lako doći do osobe koja Vam je potrebna. Na primer, možda saznate da komšija vašeg najboljeg prijatelja radi u firmi o kojoj želite da saznate više. Pričajte sa ljudima.
S druge strane, ukoliko ne nađete direktan kontakt, probajte sa poslovnom mrežom LinkedIn. Ljudi su generalno skloni da odgovore na poruke u kojima ne tražite ništa ili bar ne mnogo od njih. U ovom slučaju tražite malo njihovog slobodnog vremena kako biste dobili više informacija o poziciji ili firmi u kojoj se oni nalaze. Velike su šanse da ćete uspeti.
Javite im se  Kada identifikujete osobu sa kojom želite da razgovarate, obratite se telefonom ili imejlom. Obavezno spomenite kako ste došli do nje. Ako vam je kontakt dao vaš zajednički poznanik, dobra je prilika da se pozovete na njega.
Pitajte ih da li možete da zakažete razgovor od 20-30 minuta i naglasite da vas zanimaju isključivo detalji o njihovoj poziciji ili firmi. Najverovatnije će pozitivno odgovoriti ako se osećaju uvereno da ih nećete pitati za posao.
Takođe, budite spremni da iskoristite trenutak. Ako osoba kaže da ima nekoliko minuta za priču preko telefona, pobrinite se da su vaša pitanja unapred pripremljena kako biste mogli da izvučete maksimum iz razgovora.
Pripremite se za razgovor Iako je informativni intervju prilika da saznate više o poziciji i potencijalnoj karijeri, od intervjua ćete dobiti više ako unapred uradite domaći zadatak. 
Istražite poziciju i saznajte više o osobi koju ćete upoznati. Ako postavljate pitanja na koja bi lako mogla da odgovori Google pretraga, izgubili ste vreme sagovornika i priliku da dobijete vrednije informacije. 
Umesto toga, pripremite direktna pitanja poput „Da li možete da mi navedete nekoliko većih izazova na Vašoj poziciji?“ i „Koje su veštine potrebne za uspeh u Vašem poslu?“ 
Ako zamolite sagovornika da razmisli o ličnim iskustvima, dobićete bolji uvid u poziciju, a takođe vam može pomoći i da izgradite trajniju vezu.
Obavite intervju Budite tačni! Bez obzira da li se sastajete lično ili online ili samo razgovarate telefonom. Osoba sa kojom pričate vam daje svoje vreme. Pokažite da cenite njihov trud držeći se rasporeda i pojavljujući se pripremljeni.
Započnite sastanak deljenjem samo najvažnijih informacija o svom akademskom i radnom iskustvu, kao i ciljevima sastanka. Koristite svoja pitanja za vođenje intervjua, ali dozvolite da razgovor teče prirodno. 
Pripazite na vreme i potvrdite kada ste stigli do kraja zakazanog sastanka. Ako ponude da nastave da razgovaraju, slobodno postavite još pitanja – ali je važno da ste im dali priliku da završe razgovor i da se ne osećaju loše ako već kasne na sledeći sastanak.
Nakon razgovora Dobili ste nečije vreme i informacije na poklon, bukvalno. Pokažite da to cenite time što ćete im poslati zahvalnicu putem imejla, pozivom ili čak ručno napisanom porukom (time ćete se svakako izdvojiti u današnje vreme).
Ako su vam ponudili da vas upoznaju sa drugim kolegom, obavezno prihvatite jer je to odlična šansa da produbljivanje veze, dobijanje novih kontakata i prilika da naučite više.

Zapamtite da je svaki razgovor prilika. Bez obzira da li će Vas informativni intervju dovesti do posla ili će Vam samo pomoći da shvatite da vam karijera koju ste želeli ipak ne odgovara, on vam svakako može dati sjajne alate za donošenje odluka o Vašem karijernom putu.

Nastavak na Savršena.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Savršena.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Savršena.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.