I DALJE SE DIŽE BURA OKO OVOGA: Da li se sećate fotografije golog Dejvida Bekama? 

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2021, 12:18

I DALJE SE DIŽE BURA OKO OVOGA: Da li se sećate fotografije golog Dejvida Bekama? 

Lepota muškog tela – ima li ravnopravnosti i u nagosti

Antika i renesansa proslavile su nago muško telo. Ali van tih perioda, pored hiljada raskošnih ženskih aktova izvirivao je tek poneki goli muškarac.

U jednoj polemici na društvenim mrežama raspravljalo se o tome koji je najlepši muški akt u umetnosti. Većina je, očekivano, glasala za Mikelanđelovog Davida, ali ni drugi Mikelanđelovi likovi poput Adama iz Sikstinske kapele nisu imali manje glasova. Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bilo je kandidovano nekoliko grčkih i rimskih mermernih bogova.

I zaista, antika i renesansa proslavile su nago muško telo. Ali van tih perioda, pored hiljada raskošnih ženskih aktova izvirivao je tek poneki goli muškarac. Danas je Adamov kostim i dalje problem, ali lepota muškog tela osvojila je advertajzing i ima svoje manekene među glumcima sa holivudske A-liste. Upravo u gledanoj TV seriji Scene iz bračnog života Oskar Ajzak se pojavljuje u tom „kostimu”, što naravno nije prošlo bez odgovarajućeg odjeka. Zanimljivo je da je ova scena ubačena na zahtev glumice Džesike Čestejn, koja je tražila da i u tom smislu dvoje protagonista budu ravnopravni, jer u drugoj epizodi postoji njena scena ispod tuša.

Žene ubedljivo vode

Možda smo verovali da smo u drugoj polovini 20. veka, sa Vudstokom i rokenrolom, raskrstili sa licemernim stidom i prestali da se kikoćemo ili zgražamo pred golim ljudskim telom. Teško je donedavno bilo naći televizijsku seriju ili film bez barem neke scene u kojoj je glumica gola, a ni u pozorištu golotinja više nije nešto što šokira.

Činjenica je da je muška golotinja danas prihvatljivija i sve više prisutna i u svetu marketinga, koji ima svoje sigurne metode da nas navikne na sve što hoće. Podsetimo da je lepota muškog tela, delimično prekrivenog, našla svoje mesto u oglašivačkoj industriji, gde ima zaista hipnotišuću moć. Još je u sećanju kampanja za donje rublje brenda Armani, u kojoj je učestvovao Dejvid Bekam. Tom prilikom Đorđo Armani obrazložio je svoj izbor rečima da slavni Bekam predstavlja primer moderne muževnosti, kao sportski junak, muž i otac, i naglasio da fudbaler ima izuzetan osećaj za stil.

Ceo tekst pročitajte na tosamja.media

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.