Evo koje su prednosti RAĐANJA posle 35. godine: Deca zdravija, a majke imaju bolju memoriju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2019, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo koje su prednosti RAĐANJA posle 35. godine: Deca zdravija, a majke imaju bolju memoriju!

Iznenađujuće prednosti kasnijeg majčinstva.

Saznanje da biološki sat samo što nam nije otkucao može da bude zaista zastrašujuće. I istina je da trudnoća posle 35. godine donosi dodatne rizike.

Ali, dobra je vest da sve više i više istraživanja otkriva iznenađujuće prednosti starijih mama - i za mamu i za dete.

Žene koje su posednje dete rodile nakon 35 godina imaju oštrije spoznaje i verbalnu memoriju. Takođe, naučnici su otkrili da su žene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje su rodile prvo dete nakon 24. godine bile bolje u rešavanju problema od svojih vršnjaka koji su imali decu pre 24. godine.

Zaštitićete svoje dete najbolje što možete, bez obzira na njegovu dob.

Međutim, nekoliko studija upućuje na činjenicu da detetov rizik od nenamerne povrede koja zahteva medicinsku pomoć opada s povećanjem dobi majke.

Jedno istraživanje, objavljeno u stranom časopisu, otkrilo je da se u dobi od tri godine rizik od nenamerne povrede smanjuje za 36,6 odsto za mame u dobi od 20 godina, do 28,6 posto za mame u dobi od 40 godina.

Još jedna studija iz Japana, koja je analizirala rizike od nenamernih povreda i primanja u bolnicu u dobi od 18 i 66 meseci prema dobi majke, došla je do istog zaključka.

Postoji nesumnjiv osećaj zrelosti koji dolazi zajedno s godinama.  Istraživanja sugerišu da zrelost igra ulogu u boljem roditeljstvu.

Što duže čekate na dete, to je verovatnije da će dete odrasti na razumevanju naprednijeg nivoa tehnologije.

- Deca starijih roditelja imaju koristi od obrazovnog, tehnološkog i društvenog napretka ostvarenog u godinama kasnog rađanja dece - kaže Kamelah Fillips, iz Njujorka.

- Švedska studija utvrdila je da kad se uzmu u obzir ovi pomaci, deca starijih roditelja imaju tendenciju da budu zdravija i obrazovanija.

Bezbroj istraživanja potkrepljuje teoriju da su zdravstveni rezultati često vezani za to koliko novca ima u banci. Ako imate mogućnost da završite fakultet i uložite svoje vreme u razvoj svoje profesionalne karijere, ima smisla samo zbog toga da imate veću verovatnost da ćete zaraditi veću platu od majke koja je imala dete pre nego što je zasnovala karijeru.

- Neki misle da kad dobijete bebu u kasnijim godinama života da nećete da imate dovoljno energije da ih pratite ili još gore, nećete im biti na raspolaganju za njihove važne živote događaje poput venčanja ili rođenja njihove dece - kaže Salber.

Ali, istraživanje otkriva da je to daleko od istine. Studija iz 2015. otkrila je da žene koje imaju decu nakon 33 godine imaju dvostruko veće šanse da će preživeti do 95. godine u odnosu na žene koje su imale poslednje dete pre 30. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.