ELIKSIR ZA TELO: Napitak koji ČINI ČUDA za organizam! Nećete verovati - BOLJI je od VODE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2019, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ELIKSIR ZA TELO: Napitak koji ČINI ČUDA za organizam! Nećete verovati - BOLJI je od VODE!

Iznenadićete se!

Voda je važna za zglobove, pomaže nam u održavanju zdrave telesne temperature, hrani mozak. S obzirom na to da dnevno gubimo vodu kroz znoj, mokraću, pa čak i disanje, važno je da pijemo dovoljno vode kako bismo nadoknadili taj gubitak tečnosti.

Ipak, voda nije piće koje najviše hidrira, barem sudeći prema studiji koju su u Velikoj Britaniji sproveli Ronald Mogan i njegov tim.

Naučnici su testirali 72 zdrava, fizički aktivna muškarca, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << starosti od 18 do 35 godina. Svaki od učesnika je bio vodu i još neki od tri napitka – obrano mleko, napitak za rehidraciju organizma, punomasno mleko, sok od pomorandže, koka-kolu, dijet kolu, ledeni čaj, čaj, sportski napitak, mineralnu vou, pivo ili kafu.

Zatim je analiziran njihov urin i upoređeno je koliko navedeni napici hidriraju organizam. Rezultati su pokazali da to napici sa šećerom, mastima i proteinima hidriraju bolje i duže nego voda, a obrano mleko se ispostavilo kao piće koje najbolje hidrira.

Razlog tome je što sadrži laktozu, natrijum, neke proteine i masti koji usporavaju potrebu za uriniranjem, na taj način čineći telo duže hidriranim.

Na drugom mestu je napitak za rehidraciju, a zatim slede punomasno mleko, sok od pomorandže, dok je voda tek na desetom mestu ove liste.

Pivo i kafa su na poslednja dva mesta jer podstiču mokrenje i samim tim gubljene tečnosti.

Nakon ove studije, stručnjaci ističu da iako se pokazalo da napici koji sadrže šećer i masti bolje hidriraju telo, previše šećera nije dobro za zdravlje – povećava rizik od dijabetesa, gojenja, srčanih bolesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.