Izvor: B92, 18.Avg.2018, 08:57 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Domaći namazi koje možete jesti bez griže savesti
Namazi koje ćete pripremati kod kuće zdraviji su od kupovnih, a osim što ćete obroke obogatiti vitaminima i mineralima, možete ih čuvati u frižideru nekoliko dana. Tako ćete uz malo potrošenog vremena za sebe i porodicu napraviti ukusnu i zdravu hranu.
Neodoljivi namaz od sira
tri puta po 20 g kremastog sira
2 kašike mleka
2 kašike kisele pavlake
3/4 šoljice naseckanih oraha
1 šoljica naseckanog švajcarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sira
10 g gorgonzole
1/2 šolje oraha za ukras
crvene i zelene kriške jabuke
sveže povrće duguljasto narezano ili krekeri
Priprema
U jednu posudu stavite 20 grama kremastog sira, mleko i pavlaku pa mutite dok ne dobijete glatku smesu. Na jedan plastični tanjur stavite veći komad providne folije i ravnomerno namažite smesu. Utisnite orahe unutra. Sada uzmite drugih 20 g kremastog sira i pomešajte ga sa gorgonzolom i švajcarskim sirom. Smesu stavite preko one prethodno napravljene s orasima, zatvorite providnom folijom i ostavite u frižideru preko noći. Pre serviranja preselite namaz u posudu, ukrasite orasima i pričekajte pola sata. Uz namaz možete poslužiti povrće ili krekere.
Pečeni češnjak na hlebu
6 do 8 glavica češnjaka, zavisi od veličine
kašika sveže majčine dušice
1/2 šoljice ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusovih. Odrežite vrh svake glavice češnjaka, složite ih na foliju i stavite na lim za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, posolite i dodajte majčinu dušicu. Prema preporukama slavne Marte Stjuart, majčinu dušicu možete zameniti ruzmarinom. Prekrijte folijom do kraja i pecite sat vremena. Kad se pečeni češnjak malo ohladi samo ga istisnite iz ljuske i uživajte u bogatstvu ukusa. Lako ćete ga namazati na toplu krišku hleba.
Namaz od patlidžana ½ kg patlidžana
¼ šoljice sveže naseckanog peršuna
¼ šoljice grčkog jogurta
2 šoljice paste tahini sa susamom
1½ kašike limunovaog soka
1 kašika naseckanog češnjaka
½ kašike kima
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema
Zagrejte rernu na 200°C. Na lim stavite papir za pečenje i na njega patlidžane, pecite oko 45 minuta dok ne omekšaju. Nakon što ih izvadite iz rerne, uklonite im koru, a meso patlidžana stavite u blender zajedno sa peršunom, jogurtom, tahinijem, limunovim sokom, češnjakom i kimom. U smesu dodajte maslinovo ulje i poslužite sa hlebom.