Domaći namazi koje možete jesti bez griže savesti

Izvor: B92, 18.Avg.2018, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći namazi koje možete jesti bez griže savesti

Namazi koje ćete pripremati kod kuće zdraviji su od kupovnih, a osim što ćete obroke obogatiti vitaminima i mineralima, možete ih čuvati u frižideru nekoliko dana. Tako ćete uz malo potrošenog vremena za sebe i porodicu napraviti ukusnu i zdravu hranu.

Neodoljivi namaz od sira

tri puta po 20 g kremastog sira

2 kašike mleka

2 kašike kisele pavlake

3/4 šoljice naseckanih oraha

1 šoljica naseckanog švajcarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sira

10 g gorgonzole

1/2 šolje oraha za ukras

crvene i zelene kriške jabuke

sveže povrće duguljasto narezano ili krekeri

Priprema

U jednu posudu stavite 20 grama kremastog sira, mleko i pavlaku pa mutite dok ne dobijete glatku smesu. Na jedan plastični tanjur stavite veći komad providne folije i ravnomerno namažite smesu. Utisnite orahe unutra. Sada uzmite drugih 20 g kremastog sira i pomešajte ga sa gorgonzolom i švajcarskim sirom. Smesu stavite preko one prethodno napravljene s orasima, zatvorite providnom folijom i ostavite u frižideru preko noći. Pre serviranja preselite namaz u posudu, ukrasite orasima i pričekajte pola sata. Uz namaz možete poslužiti povrće ili krekere.

Pečeni češnjak na hlebu

6 do 8 glavica češnjaka, zavisi od veličine

kašika sveže majčine dušice

1/2 šoljice ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusovih. Odrežite vrh svake glavice češnjaka, složite ih na foliju i stavite na lim za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, posolite i dodajte majčinu dušicu. Prema preporukama slavne Marte Stjuart, majčinu dušicu možete zameniti ruzmarinom. Prekrijte folijom do kraja i pecite sat vremena. Kad se pečeni češnjak malo ohladi samo ga istisnite iz ljuske i uživajte u bogatstvu ukusa. Lako ćete ga namazati na toplu krišku hleba.

Namaz od patlidžana ½ kg patlidžana

¼ šoljice sveže naseckanog peršuna

¼ šoljice grčkog jogurta

2 šoljice paste tahini sa susamom

1½ kašike limunovaog soka

1 kašika naseckanog češnjaka

½ kašike kima

1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema

Zagrejte rernu na 200°C. Na lim stavite papir za pečenje i na njega patlidžane, pecite oko 45 minuta dok ne omekšaju. Nakon što ih izvadite iz rerne, uklonite im koru, a meso patlidžana stavite u blender zajedno sa peršunom, jogurtom, tahinijem, limunovim sokom, češnjakom i kimom. U smesu dodajte maslinovo ulje i poslužite sa hlebom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.