Dolazi do promena: Ove činjenice MORAŠ da znaš o seksu NAKON porođaja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Mar.2018, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolazi do promena: Ove činjenice MORAŠ da znaš o seksu NAKON porođaja!

Vaše telo je uradilo nešto izvanredno, pa je sasvim normalno da bude nekoliko promena...

I dok se navikavate na nespavanje, "dekodiranje" bebinog plača i svakodnevno preskakanje stvari koje ste nekada radile, sigurno ste se pitale kako će izgledati seks nakon nekog perioda.

Da li ćete želeti uopšte da ga imate? Da li ste i dalje privlačni vašem partneru? Da li možete nešto da povredite dole? Ovo su sve normalna pitanja koja svaka žena sebi postavi i po nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << puta u toku dana.

Uglavnom se posle porđaja čeka oko šest nedelja da bi se sve vratilo u normalnu, a za to vreme su potrebni redovni odlasci kod ginekologa koji će vam reći kada je pravo vreme da počnete sa vežbanjem i seksualnim odnosima.

Kako kaže Džesika Šeperd, nakon porođaja je vagina vrlo osetljivo područje koje je prošlo kroz jednu vrstu traume. Čekanje omogućava da se u potpunosti oporavi, ali i spreče povrede.

Pored toga je ovo veoma složen proces za majku, pa je potrebno uvideti da li je spremna i uopšte "dobro" psihički i fizički. Isto važi i za majke koje su išle na carski rez - morate shvatiti da ste imale veliku operaciju, nakon koje je potreban odgovarajući odmor. Ali, hajde da kažemo da ste već spremni – ovo su pet stvari na koje treba da obratite pažnju.

Možda će biti bolno

Vaše telo je prošlo kroz porođaj, bilo da ste se odlučili za prirodni ili za carski rez. U zavisnosti od komplikacija na porođaju i perioda koji vam je bio potreban za oporavak, seks može biti neprijatan ili malo bolan. Nikada ne bi trebalo da bude previše bolan, da morate da prekinete ili da ne osećate uživanje. Ako vam se ipak to desi – razgovarajte obavezno sa lekarom.

Sekret može biti čudan

Nakon porođaja će vam biti potrebni ulošci jer ćete krvariti. Ono se polako smanjuje, dok ne nestane u potpunosti. Ipak, izbacivanje sloja endometrijuma može promeniti boju vaginalnog sekreta u braon. Blago krvarenje je nakon odnosa je takođe sasvim u redu, međutim, ako krvarenje postane jako i svetlo crveno - vreme je za posetu lekaru. Takođe vodite računa o bakterijskim i gljivičnim infekcijama.

Da, stvari mogu biti drugačije... neko vreme

Između svih razloga zbog kojih možete biti nervozni jeste briga o izgledu vagine - da li će biti rastegnuta i da li će zbog toga seks biti loš. Elastičnost vagine je vrlo impresivna, ona će se vratiti u svoje normano stanje i oblik, ali će joj biti potrebno vreme. Koliko će to vreme biti zavisi od više faktora, uključujući i stanje mišića karličnog dna pre porođaja. Možete se opustiti jer će se osećaj uživanja koji ste imali pre javiti u periodu od tri do šest meseci.

Sve će se vratiti u normalu

Bilo da ste rodili prvo, drugo ili treće dete, sve će se vratiti u normalu u toku te iste godine. Vaša seksualna želja, libido, funkcija će se popraviti i videćete da će vam biti mnogo bolje, kao i da ništa ne može da utiče na hemiju između vas i vašeg partnera.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.