Dijagnoza se teško postavlja: Ovo je 7 simptoma endometrioze koje svaka žena treba da zna

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Dec.2019, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijagnoza se teško postavlja: Ovo je 7 simptoma endometrioze koje svaka žena treba da zna

Nije je lako prepoznati.

Kod žena koje imaju endometriozu, tkivo endometrijuma može se javiti na jajnicima, jajovodima, u plućima, crevima, grliću materice, pupku…

Iako se ne zna tačan uzrok nastanka ovog stanja, jedan od najznačajnijih faktora rizika je pozitivna porodična istorija endometrioze, kaže dr Konti - Ako vaša majka ili sestra imaju endometriozu, veća je verovatnoća da će se razviti i kod vas.

I iako endometrioza može da se javi bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kada tokom reproduktivnog perioda, najčešća je kod žena u tridesetim godinama, kaže dr Meri Džejn Minkin.

- Endometrioza je odgovorna za mnoge propuštene dane škole ili dane bolovanja, i generalno jako mnogo utiče na kvalitet života žene, uključujući i seksualnu disfunkciju i prateće probleme u vezama - kaže ginekolog dr Alisa Dvek.

Evo šta bi trebalo da bude "crvena lampica" i razlog za detaljan pregled specijaliste:

Endometrioza je sasvim novi nivo menstrualnih grčeva. Bol kod endometrioze obično počinje dan ili dva pre menstruacije i traje još nekoliko dana nakon što se menstruacija završi. Često je u pitanju hroničan, tup bol, mada može biti i oštar, probadajući ili bol koji izaziva osećaj žarenja.

Tokom menstruacije bolovi nisu neuobičajeni, i imaju veze s hormonskim odgovorom organizma. Svakog meseca, endometrijum se, odgovarajući na nivo hormona, zadebljava, zatim se ljušti i krvari.

Ali, kad tkivo endometrijuma postoji još negde osim u materici, što je slučaj kod endometrioze, ta krv nema gde da ode i izaziva jake bolove.

Bol ili neprijatnost tokom seksa su takođe simptomi endometrioze. Ovo se dešava kad se tkivo endometrijuma, umesto samo u materici, nalazi i u pelvičnoj regiji.

Ako već neko vreme pokušavate da zatrudnite, a ništa se ne dešava, trebalo bi da sa lekarom razgovarate i o mogućnosti da je u pitanju endometrioza. Ovo stanje je čest uzrok infertiliteta, i odgovorno je za probleme sa plodnošću kod između 25 i 50 odsto žena.

Ponekad ožiljačno tkivo koje se javlja kao posledica krvarenja iz tkiva endometrijuma koje se nalazi van materice može stvarati neprijatan pritisak na bešiku ili rektum. U nekim slučajevima, može da se stvori i cista, oko te krvi koja u zoni male karlice nema gde da ode, i to je čest uzrok bola pri odlasku u toalet.

Tkivo endometrijuma reaguje na promene nivoa hormona tokom meseca, bez obzira na to gde se nalazi. Kad je smešteno izvan materice, izaziva bolne zapaljenske procese.

Iako nema pravog odgovora na pitanje zašto endometrioza izaziva odlive, ovo jeste jedan od simptoma tog stanja, i o tome bi trebalo da porazgovarate sa lekarom. Osim toga, povišen rizik imaju i žene koje su rano dobile prvu menstruaciju, žene koje nemaju decu, kao i one kojima menstruacija traje jako kratko.

Tačkasto krvarenje je uvek razlog za odlazak kod ginekologa. Ako primetite tragove krvi u vreme kad ne očekujete menstruaciju, idite kod lekara.

Nakon postavljanja dijagnoze, endometrioza se tretira na različite načine, u zavisnosti od konkretnog slučaja.

Hormonska terapija čiji je cilj da simulira trudnoću ili menopauzu. U oba slučaja normalni endometrijum više nije stimulisan estrogenima, menstruacija prestaje a rast ektopičnog endometrijalnog tkiva biva zaustavljen.

U lečenju se koriste i protivzapaljenski lekovi, ali je problem što tokom uzimanja lekova pacijentkinja ne može ostati u drugom stanju.

Hirurško lečenje uglavnom se obavlja laparoskopski, a metoda rešavanja problema infertiliteta uzrokovanog endometriozom je vantelesna oplodnja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.