Devojčica (6) je bila neraspoložena mesecima, doktori su tvrdili da je sve u redu, a onda su njenim roditeljima rekli: UMREĆE ZA NEDELJU DANA

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2019, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica (6) je bila neraspoložena mesecima, doktori su tvrdili da je sve u redu, a onda su njenim roditeljima rekli: UMREĆE ZA NEDELJU DANA

Uplašeni roditelji Pol (34) i Kirsti (33) sada pozivaju sve roditelje da budu oprezni i proveravaju bilo kakve znakove bolesti kod dece.

Kada je njegova ćerka postala neuravnotežena i loše raspoložena, Britanac Pol O’Donovan iz Devona (Engleska) u početku je poverovao lekarima, koji su mu rekli da samo “traži pažnju”. Budući da je mala Lajla imala samo šest godina, ni u snu nije pomišljao da možda ima smrtonosni tumor na mozgu. Međutim, posle bezbrojnih poseta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lekarima, koji su zanemarivali simptome, roditelji su saznali poražavajuću istinu: Lajla ima agresivan oblik tumora mozga.

Prvi put su primetili da nešto nije u redu još dok su živeli u Paderbornu, u Nemačkoj. Ćerkica je često bila neraspoložena i neuravnotežena. Stanje joj se pogoršalo 2015. godine, kad su, zbog Polovog posla, prešli iz Brantona, prešli u Barnstejpl. Od marta do septembra 2016. zabrinuti roditelji su nekoliko puta odveli devojčicu kod lekara opšte prakse, ali im je rečeno da je s Lajlom sve u redu. Prvo su im rekli da je neuravnotežena zbog infekcije uva, da bi kasnije tvrdili da samo pokušava da “privuče pažnju” Pol je u prvi mah poverovao lekarima i zbog toga se često svađao sa suprugom, koja je primetila da nešto nije u redu.

- Užasno me grize savest zbog onoga što sam govorio Lajli, koja je patila zbog tumora. Lekari su me ubedili da samo privlači pažnju - kaže on.

Za to što je bolest otkrivena zaslužan je lekar, koji je radio na zameni i koji je poslao Lajlu na skener u Kraljevsku dečju bolnicu u Bristolu. Tamo je roditeljima saopšteno da devojčica ima rak mozga.

- Kada je dijagnoza postavljena, lekar na zameni nam je rekao da Lajlu deli samo nedelju dana od smrti. Da njega nije bilo, možda bismo izgubili Lajlu - kaže otac.

Tumor je toliko narastao da je zahvatio moždano stablo i kičmu, a lekari nisu mogli da veruju da devojčica i dalje govori, hoda i ima osećaj u rukama i nogama. U oktobru 2016. Lajli je odstranjen tumor, nakon čega joj se oduzela leva strana. Pošto je tumor bio toliko veliki, Lajlina pokretljivost i kognitivne sposobnosti su se smanjile. Zbog pritiska u glavi ima konvulzije. Kada izlaze napolje, voze je u invalidskim kolicima i lekari ne znaju kako će joj se mozak razvijati.

Uprkos svemu, neverovatno je napredovala. Posle 30 skenera i devet operacija, Lajla sada čak može da pleše, što je zabeleženo i na video-snimku 18. novembra, kada su išli na kontrolu u Kraljevsku bolnicu Viktorija u Njukaslu zbog napada.

- Neverovatan je njen napredak od paralizovane leve strane do toga da može da pleše - kaže Lajlin otac, i dodaje da nije mogla da hoda, pa čak ni samo da pomeri nogu.

- Kada vam kažu da Lajla nikada neće moći prirodno da se porodi ili da ne znaju kako će se njen mozak razvijati, to vas potpuno demorališe - kaže Pol, koji je prepun divljenja za ćerku.

- Nemam reči. Ona je naprosto neverovatna. Nikada se nije žalila ni zbog čega što je morala da izdrži. Sama se uspavljuje kada ode na skener, držeći masku na licu. Uvek je volela da pleše i peva i stalno to radi. Snimak na kome pleše šalje poruku: “Živi u trenutku i ne razmišljaj previše o onome što te čeka iza ugla”.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.