Dekorativno, ukusno i ZDRAVO: Jestivo CVEĆE možete posejati u saksiju, nećete se pokajati, LEKOVITO je

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2021, 19:53

Dekorativno, ukusno i ZDRAVO: Jestivo CVEĆE možete posejati u saksiju, nećete se pokajati, LEKOVITO je

Zablistaće i bašta i tanjir.

Ukoliko ste srpemni da svakodnevnu ishranu začinite jestivim cvećem koje može veoma da utiče na ukus jela, ali i na samu pripremu i dekoraciju, predstavljamo vam nekoliko cvetova koje možete koristiti u ove svrhe.

Pored cveta tikvice koji čak možete puniti i pohovati, tu je još nekolio vrsta jestivog cveća koje odmah možete posaditi i na vašoj terasi. Jestivo cveće se deli na lekovito i uksuno. Ukusno se koristi kao začin u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << raznim jelima i začinima, a lekovito za čajeve.

A post shared by Cut me and enjoy life ✂️ (@seckaj.me)

Neven – izazovne žute boje, žestokog, gorkog ukusa. Stavlja se u supe, variva, pirinač (umesto šafrana), maslac.

Bundevin cvet – sladak, sa ukusom nektara, pogodan je za pohovanje, koristi se za pravljenje pita.

Karanfil – žestokog ukusa, sličan klinčiću.

Gladiola – vrlo blag cvet, ima sličan ukus kao zelena salata, a često se stavlja u namaze i paštete.

Ljiljan – mnoge vrste nisu pogodne za jelo jer sadrže alkaloide. Biljka tzv. zlatnog ljiljana može se jesti cela, latice su blage, a ukus pomalo asocira na kesten. Mogu biti deo salate ili se puniti svežim sirom. Sušeni ljiljan je sastavni deo kineske slatko-kisele supe.

Pelargonija – laganog citrusnog ukusa, odlično se slaže u voćnim salatama i koktelima.

Ruža – slatki ukus proporcionalan intenzitetu mirisa. Pre jela se odstranjuju donji, beli delovi latica, a leti je izvrstan dodatak osvežavajućim pićima. Od ruža se pravi ukusan džem.

Jorgovan – bogat cvetni citrusni ukus. Kandirani cvetovi mogu biti raskošan ukras desertima, a jorgovan može, zajedno sa voćem, da bude sastojak u jogurtima i frapeima.

Ljubičica – slatkog ukusa, dobro se kandira. Koristi se u salatama ili kao ukras na desertima (kandirana).

Suncokret – gorko-slatkog ukusa. Jede se dok je u stadijumu pupoljka, otvorene latice mogu biti ukras raznim jelima.

Dragoljub – naročito lep, ali i ukusan cvet. Mladi listovi dragoljuba imaju mnogo vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blaži od pikantnih listova i odlični su u salatama sa paradajzom, svežim kozjim sirom.

Borač – ili krastavac biljka – svojim divnim plavim cvetovima predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Borač se koristi kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca jer ima sličan ukus, ali ide i uz povrće, supe i sosove. Pomaže i prilikom prehlade.

Timijan – idealan je za pravljenje marinada za roštilj, uz povrće i kuvana jela.

Žalfija – ima veoma intenzivan miris. Dobro se slaže sa ribom, a nezamenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama.

Upozorenje! Neki cvetovi su veoma otrovni, zato ih nemojte koristiti u ishrani. 

Takvi su narcis, oleander, pustikara, rododendron, đurđica, visterija. Vrlo je važno dobro se raspitati o biljci koja se servira na tanjiru. Isto tako, važno je da biljka nije obrađivana pesticidima i drugim hemikalijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.