Deficit VITAMINA D povezan je sa ovim FAKTORIMA, zbog njih se ne apsorbuje na pravi način u organizmu

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2021, 22:56

Deficit VITAMINA D povezan je sa ovim FAKTORIMA, zbog njih se ne apsorbuje na pravi način u organizmu

Proverite, možda ovo i vas muči.

Vitamin D se dobija preko sunčeve toplote i svetlosti, a naše telo ga upija putem kože. Neophodan je za održavanje imuniteta, smanjena rizika od upalnih procesa i radi zaštite ćelija od oksidativnog stresa, a veoma je jak pokretač metabolizma.

Evo koji faktori utiču na deficito ovog vitamina.

Retko izlaganje Suncu

Ispitivanja pokazuju da je samo 15 minuta dnevno na sunčevoj svetlosti i toploti dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da unesete optimalnu dozu vitamina D. Ako dugo radite i često ste u zatvorenom prostoru, slobodno vreme provedite napolju, šetajte u prirodi i uživajte u blagodetima Sunca.

Starost

Ispitivanja pokazuju da se u starijem životnom dobu proizvodi 30 odsto manje vitamina D, a to je jedan od uzroka za nastanak osteoporoze. Na nivo vitamina D posebno treba da obrate pažnju žene u menopauzi.

Telesna težina

Kod gojaznih osoba nivo vitamina D često ostaje zarobljen u masnom tkivu i telo ga teže koristi i apsorbuje na pravi način.

Stalno korišćenje kreme za sunčanje

Upotreba kreme za sunčanje je izuzetno važav vid zaštite od štetnih UV zraka. Ipak, kada se izlažete zdravim sunčevim zracima, na primer, u ranim jutarjim časovima i kada je nivo UV zračenja smanjen, ne nanosite kremu par minuta i dopustite koži da upije dozu vitamina D.

Ograničeno konzumiranje ribe i mlečnih proizvoda u ishrani

Riblje ulje, kao i masnije ribe poput lososa, tunjevine, ali i punomasni mlečni proizvodi, predstavljaju dobar izvor vitamina D. Ukoliko analize krvi pokazuju da imate nedosttak vitamina D, obavezno se konsultujte sa lekarom koji će vam preporučiti odgovarajuću terapiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.